Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Uuteen valtuustokauteen isot odotukset – Mikkelin suunta pitäisi kääntää

Mikkelin uusi kaupunginvaltuusto aloittaa työnsä maanantaina poikkeusoloissa. Koronaturvallisuuden nimissä kokous pidetään ammattikorkeakoulun auditoriossa.

Korona ei ole ainoa kiusa, jota valtuutetut joutuvat nelivuotiskaudella miettimään. Isot talouteen, väestökehitykseen ja elinvoimaan liittyvät ongelmat vaivaavat kaupunkia. Niiden ratkominen on parin edellisen kauden ajan takkuillut. Päätöksenteko on näyttänyt riitaisalta ja linjattomalta.

Menot ja tulot on saatava tasapainoon. Muuttotappio täytyy kääntää. Päätökset energiaomistusten järjestelyistä odottavat. Uuteen sote-todellisuuteen pitää valmistautua. Korkeakoulujen kehittäminen ja elinvoimatyö tulee saada vauhtiin.

Ensimmäisessä kokouksessa isoin asia on kaupunginhallituksen ja muiden toimielinten valinta. Suurin mielenkiinto kohdistuu kaupunginhallitukseen. Sen kokoushuoneessa ratkaistaan Mikkelin suunta.

Uuden kaupunginhallituksen kokoonpano tiedetään jo nyt suurella varmuudella. Se voidaan todeta, että vaalitulos näkyy. Puolueet ovat pääosin nostamassa tehtäviin henkilöitä, jotka pärjäsivät vaaleissa parhaiten. Demokratia toteutuu.

Oma kysymyksensä on, millainen toimintakulttuuri kaupunginhallituksen sisälle muodostuu. Iso rooli tässä on tulevalla puheenjohtajalla Pirjo Siiskosella (kesk.).

Eläkkeellä oleva professori nousee ykköspaikalle ikään kuin puskista, Mikkelin vakiintuneiden politiikan valtapiirien ulkopuolelta. Tässä on mahdollisuus muutokseen, avoimuuden lisäämiseen ja uudenlaisen kulttuurin luomiseen. Toisaalta tässä on riski, sillä valmistelukoneiston ja päätöksenteon yksityiskohtien perusteellinen tunteminen vähintäänkin lisäisi onnistumisen mahdollisuuksia vaikeassa tehtävässä.

Vastuu paremmasta kohdistuu tietysti eniten kaupunginhallitukseen ja erilaisille johtopaikoille nouseviin. Kyse on kuitenkin koko valtuuston ja viranhaltijoiden asiasta. Jos asiat tekee niin kuin ennenkin, turha odottaa, että lopputulos poikkeaa entisestä.