Pääkirjoitus: Työehdoista kannattaa sopia

Timo Laitakari

Etelä-Savo on huomattava mekaanisen metsäteollisuuden keskittymä. Ristiinassa toimii Euroopan suurin havuvaneritehdas, ja myös Savonlinnasta ja Punkaharjulta löytyy vaneritehtaat. Keskikokoisia sahoja pyörii useita – ja pienempiä on melkein joka kunnassa.

Puuta käsittelee myös Mikkelin Pursialassa toimiva SWM-Wood, joka investoi parhaillaan kapasiteetin nostoon (LS 28.8.). Lämpökäsiteltyä puuta menisi maailmalle enemmän kuin yhtiö pystyy toimittamaan, ja kolmen miljoonan euron investoinnilla lisätään tuotantokykyä.

Sama koronan vauhdittama korkeasuhdanne auttaa myös sahoja ja vaneritehtaita. Rakentamisen vauhti on huima ja puutavara arvossaan. Etenkin sahoilla tilanne on harvinainen, sillä alan kannattavuus keikkuu normaalivuosinakin lähinnä välttävänä.

Alan teollisuudessa eletään nyt muutenkin poikkeuksellisessa tilanteessa. Metsäteollisuus ry ilmoitti vuosi sitten lopettavansa valtakunnallisista työehdoista sopimisen. Se haluaa työehtojen sopimisen yrityksiin. Työntekijäpuolella tämä luonnollisesti herätti vastareaktion.

Tiistaina metsäkonserni UPM kertoi, ettei se ole päässyt käynnistämään liiketoimintakohtaisia työehtosopimuksia Paperiliiton kanssa, vaikka sopimuskaudet ovat päättymässä. Yritystä on ollut, mutta Paperiliitto ei mukaan lähtenyt, sillä se haluaa pitää kiinni yhtiökohtaisista sopimuksista.

Ammattiliittojen tehtävä on ajaa jäseniensä etuja, ja on luonnollista, että niissä ollaan huolissaan palkkatasosta ja ehtojen heikennyksestä. Toisessa vaakakupissa on, että alan teollisuus pystyy työllistämään ja maksamaan palkkoja vain, jos se voi toimia riittävän tehokkaasti. Kummankin osapuolen etu lienee, etteivät sopimukset estä järkevää toimintaa.

Metsäteollisuus pitää sisällään hyvin monenlaista liiketoimintaa. Siinä mielessä toiveet alakohtaisista sopimuksista ovat kohtuullisia. Kyse on globaalista bisneksestä. Historia on osoittanut, ettei Suomi ole ainoa vaihtoehto, kun konsernit miettivät, missä tuotantoaan jatkavat ja kehittävät.

Etelä-Savossakin metsäteollisuus työllistää suoraan ja välillisesti tuhansia ihmisiä. Nyt väännetään paitsi yksittäisten ihmisten palkoista myös suuremmasta periaatteellisesta asiasta, jopa arvovallasta.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka