Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kannattaa valita hyviä päättäjiä – Xamkin hallitus on avainpaikka

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (Xamk) hallitukseen on syksyllä nousemassa Mikkelin edustajana yllätysnimi. Kimmo Mikander on Mikkelin entinen kaupunginjohtaja, joka työskentelee nykyisin Kevan varatoimitusjohtajana.

Tyypillisesti tällaisiin tehtäviin on noustu Mikkelissä kuntavaaliehdokkaina olleiden valtuutettujen tai varavaltuutettujen joukosta. Mikander ei istu tähän muottiin. Hänet tunnetaan hirvensalmelaisena ja hän asuu Helsingissä, eikä hän myöskään ole ollut aktiivisesti mukana kuntapolitiikassa viime vuosina. Ehkä osaaminen ratkaisi.

Mikander nousee tehtävään kokoomuksen mandaatilla.

Viime vaalikaudella Mikkelissäkin käytiin pientä keskustelua siitä, millaisia henkilöitä ja millaisella osaamisella valitaan kaupungin yhtiöiden hallituspaikoille. Tästä näkökulmasta täytyy kiitellä Mikanderin "löytämistä" Xamkiin. Jos hyvin käy, systeemin ulkopuolelta mukaan otetun Mikanderin valinta saattaa myös avaa lukkiutuneita asemia eri toimijoiden välillä.

Kaupungin strategioissa ja visioissa puhutaan paljon osaamisesta ja innovaatioista. Juhlapuheissa niiden merkitys myös ymmärretään oikein hyvin. Käytännössä osaamisen vahvistamisessa korkeakoulujen merkitys on aivan keskeinen. Siitä huolimatta poliitikkojemme parissa syvempi kiinnostuminen korkeakouluasioihin ei ole ollut kovin laajaa. Poikkeuksia toki on, kuten Xamkin hallituksen nykyinen puheenjohtaja Jyrki Koivikko (kok.).

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ei ole yliopisto. Sen toiminta on kuitenkin niin laajaa – ja laadukastakin – että merkitykseltään se on alueen korkeakoulukentässä aivan keskeinen. Mikkeli on Xamkin omistajista suurin. Jos ja kun Mikkeli haluaa kehittää korkeakoulutoimintojaan, juuri Xamkin hallitus on paikka, jossa tätä voidaan tehdä.

Samaan aikaan pitää tietysti kuunnella vaihtuvien ministerien yliopistopuheita ja miettiä, miten myös tiedeyliopistojen toimintaa Mikkelissä ja Etelä-Savossa saataisiin lisättyä ja vakiinnutettua sekä vaikuttavuutta vielä parannettua.