Päätoimittajalta Kuka meitä hoitaa, kun olemme vanhoja?

Pietarinpirtin vaikeudet ovat karu muistutus hoitajapulasta. Kyse on yhdestä suomalaisen hyvinvointivaltion keskeisestä kysymyksestä, kirjoittaa päätoimittaja Timo Laitakari.

Kuka hoitaa vanhempiani, jos he joutuvat muuttamaan kotoaan hoitolaitokseen? Kuka hoitaa minua, kun sekin aika ennemmin tai myöhemmin koittaa? Näitä pohdin luettuani Pietarinpirtin uusista ongelmista.

Mikkeliläisessä yksityisessä hoivakodissa asiat ovat ajautuneet niin huonolle tolalle, että aluehallintovirasto määräsi sen toiminnan keskeytettäväksi välittömästi. Toiminta siirtyi keskiviikkona sote-kuntayhtymä Essoten vastuulle.

Essote toi paikalle uuden johdon ja lisää työntekijöitä, jotta noin 70 vanhuksen hoiva pystytään takaamaan.

Yksittäisiä hoitajia ja työntekijöitä asiasta on turha syyllistää.

Pietarinpirtin vaikeuksista on kerrottu Länsi-Savossakin jo vuosia sitten. Tilanteen piti olla korjattu. Tarkkoja tietoa siitä, mistä kaikesta tapauksesta nyt on kyse, ei vielä ole. Se näyttää selvältä, että ainakin johtamisessa on ollut ongelmia hoivakodin taustayhteisön hallitusta myöten.

Yksittäisiä hoitajia ja työntekijöitä asiasta on turha syyllistää. Iso osa viranomaisille tehdyistä huoli-ilmoituksista on tullut nimenomaan henkilökunnalta.

Se tiedetään, että keskeinen taustasyy Mikkelissä julkisuuteen tulleille ongelmille on krooninen hoitajapula.

Pietarinpirtti ei todellakaan ole yksin tämän ongelma edessä. Muun muassa Pihtiputaalla ja Juankoskella on pantu tänä vuonna hoitajapulan vuoksi hoitokoteja kiinni. Pohjois-Karjalassa suljettiin kesällä kokonaisia terveyskeskuksia.

Vanhusten hoidossa ongelma vielä kärjistyy, kun sotien jälkeen syntyneet suuret ikäluokat alkavat vuosikymmenen loppua kohden olla suurelta osin hoivakoti-iässä.

Kyse on suomalaisen hyvinvointivaltion kannalta aivan keskeisestä ongelmasta. Uusia työntekijöitä tarvitaan kymmeniä tuhansia. Lisäksi pitää kehittää uusia tapoja hoitaa asioita tehokkaammin.

Mitoitusäännöksiä kierretään teettämällä hoitajilla töitä, jotka eivät ole mitään hoitamista.

Jotkut ehkä kuvittelivat asian ratkenneen, kun kansanedustajat päättivät sitovasta hoitajamitoituksesta vuosi sitten. Kyse on laista, joka säätää, kuinka monta hoitajaa pitää laitoksessa olla yhtä hoidettavaa vanhusta kohden.

Tavoite oli erinomainen. Laki vain ei auta, jos hoivakodit eivät onnistu palkkaamaan riittävää määrää ammattitaitoisia ihmisiä.

Lisäksi mitoitusäännöksiä kierretään teettämällä hoitajilla töitä, jotka eivät ole mitään hoitamista. Siivous, tiskaaminen ja toimistotyötkin ovat toki välttämättömiä, tärkeitä hommia, mutta eivät ne varsinaisesti hoitajankoulusta edellytä.

Kun hoitajat kokevat, etteivät voi tehdä töitään kunnolla, moni äänestää jaloillaan.

Miksi hoitajia ei sitten saada palkattua? Jos karkeasti sanotaan, syitä on kaksi: raskas työ ja huono palkka.

Kun hoitajat kokevat, etteivät voi tehdä töitään kunnolla, moni äänestää jaloillaan.

Työ on kuormittavaa ja työntekijöitä liian vähän. Asetelma vahvistaa itseään. Kuormittavuus ajaa työntekijöitä kiitollisempiin hommiin, ja jäljelle jäävien kuormitus kasvaa taas. Sijaisten saaminen on vaikeaa. Jatkuvasti vaihtuvien sijaisten perehdyttäminen vie aikaa, ja sekin kuormittaa vakituisia.

Myös uusien työntekijöiden ja jatkuvasti tarvittavien sijaisten rekrytointi on työtä, joka vie valtavasti aikaa ja on pois varsinaisesta työstä.

Meidän pitää saada Suomeen kaikille aloille lisää työntekijöitä.

Jotta asia ei näyttäisi liian helpolta, on syytä muistuttaa vielä isommasta kokonaisuudesta. Vaikka hoitoala saisi palkkauksen ja työn sisällöt kuntoon, tekijäpula ei välttämättä ratkea.

Suomalaisten työikäisten määrä laskee jatkuvasti, ja kilpailu työvoimasta kiristyy samaa vauhtia. Jo nyt rekrytointiongelmat vaivaavat teollisuutta ja palvelualoja. Yksi esimerkki oli Etelä-Savon ravintoloiden tuska viime kesänä.

Meidän pitää saada Suomeen kaikille aloille lisää työntekijöitä. Maahanmuuttoa on pakko lisätä, ja työhaluisia tulijoitakin maailmalla riittää. Omat päätökset puuttuvat.

Kirjoittaja on Länsi-Savon päätoimittaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka