Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Neljässä vuodessa ei synny riittävän kestäviä ratkaisuja – pitääkö demokratian rakenne päivittää?

Budjettiriihi on takana. Pitkällä kaavalla aikaansaadusta valtion ensi vuoden tulo- ja menoarvioesityksestä on perinteiseen tyyliin monia mielipiteitä. Kompromissien kompromissi se ainakin vaikuttaa olevan.

Poliitikkoja Suomessa ja maailmalla haastavat nyt ennennäkemätön suuret voimat, joita ei voi pysäyttää. Maailma on onneksi melko yksimielinen siitä, että ilmastonmuutoksen vauhtia on pakko hillitä. Hiilineutraalius on hyvä tavoite koko maapallolle. Toisena isona asiana maailmaa horjuttanut pandemia tuli silmille nopeasti, mutta sen jättämät arvet eivät parane hetkessä.

Kun ilmastonmuutosta pysäytetään ja hallitsemattomasti kasvanutta ja kasvavaa velkataakkaa aletaan keventää, vaaditaan pitkäjänteisyyttä. Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen vaatii vuosikymmenten työn. Velkaantumisen vaikutuksia korjataan ja velkaa lyhennetään vielä pitkään.

Poliittisen historian apulaisprofessori Johanna Raunio-Niemi Helsingin yliopistosta kertoi Uutissuomalaisen haastattelussa, että kriisit haastavat hallitusten vakauden. Nykyistä vakaampina aikoina hallitusten oli helpompi säilyttää konsensus.

Onko nykyinen parlamentaarinen järjestelmä Suomessa ja miksei muuallakin länsimaissa valuvikainen? Neljässä vuodessa ehtii tapahtua suunnanmuutoksia jo yhden hallituskauden aikana, kun poliitikot hermostuvat esimerkiksi kannatuksen laskusta. Suurin ongelma on kuitenkin se, että neljän vuoden välein vaalien tuloksen seurauksena suunta saattaa kääntyä ja isot tavoitteet murentua.

Olisiko syytä hakea uusi malli, jossa asiantuntijavetoisen valmistelun jälkeen eduskunta määrittelisi isot raamit kymmeneksi vuodeksi eteenpäin? Sen jälkeen kukin hallitus sitoutuisi toimimaan tämän raamin sisällä.

Ilmasto- ja velkakriisit koskettavat tulevia sukupolvia voimakkaasti. Siksi kaikessa päätöksenteossa tarvittaisiin kykyä nähdä kauas. Pitkälle menevät ratkaisut tuntuvat kuitenkin vaikeilta nykyisessä päätöksentekomallissa, jossa vastuun ottamisen riskit ohjaavat päätöksentekoa liikaa.