Mielipide: Mihin kansakunta tarvitsee pikavippejä?

Viimeaikoina on jälleen noussut esiin pikavippien koronnosto. Ei kuulemma kannata. Kun taas vippifirmat etsivät sijoittajia, lobbarit kehuvat erinomaisilla tuotoilla.

Mihin kansakunta tarvitsee pikavippejä? Mikä on kansakunnan hyöty tai tappio sen toiminnasta? Tarvitseeko saada pikavippiä yöllä ns, pikkutunneilla jolloin lainaajien harkintakyky ei ole laissa edellyttämän vastuullisen ymmärryksen tasolla?

Miten ymmärretään vippiyhtiöiden eettinen ja moraalinen toiminnan vastuu kansalaisille ja kansakunnalle, kun sijoituspaikka on vähintään Tallinna tai paratiisisaari?

Mikä saa yhteiskunnan huipulta suurten pankkien ylimmän johdon, teollisuuden vuorineuvosten ja ja ihmisten joilla on jo liikaa rahaa, sortumaan tällaiseen epäeettiseen moraalittomaan peliin.

Onko toiminta moraalisesti heidän julkikuvansa ja yhteiskunta-asemansa mukaista?

Nuoret aikuiset joilla on tulevaisuus, perheen vastuut ja henkilökohtainen työuran panostus oman ja yhteiskunnan hyväksi edessä, houkutellaan epäeettiseni röyhkeästi likaisen toiminnan uhriksi.

Seuraukset: Mielenterveysongelmat ja -hoitojen ruuhkautuminen. Nelikymppisten parhaassa työiässä olevien ihmisten eläköityminen mielenterveyssyistä. Pahimmillaan itsemurhat tuottaen orpoja ja leskiä yhteiskunnan huolenpidon kohteeksi.

Sitten jälkikasvu altistuu lähtökohdistaan asioille jotka johtaa nuorisorikollisuuteen ja väkivaltaan aina kolmanteen ja neljänteen polveen asti.

Arvoisat kansanedustajat ja etenkin ne puolueryhmät jotka ovat kannattamassa pikavippejä; olisiko syytä selvittää mitkä ovat yhteiskunnan hyödyt ja mahdolliset tappiot pikavippiyhtiöiden toiminnasta?

Onko perusteltua kieltää moinen toiminta? Ellei, onko perusteltua rajoittaa vipin saanti ainoastaan pankkien aukioloaikoihin sitovaksi.

Puolueet liputtavat toimiensa olevan yhteiskunnan etujen mukaista, onko näin aina? Kansanedustajat: toimintanne ja asemanne edellyttää yhteiskuntavastuullisuutta. Muistakaa se ja toimikaa Suomen kansan valtuuttamana sen mukaan.

Matti Paajanen

rakennusmestari, eläkeläinen

Mikkeli

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka