Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Huumeilla ei pidä leikkiä – Suomi ei tarvitse yhtään lisää päihteitä

Koko Suomea on kohahduttanut Vihreiden tuore puoluekokouspäätös siitä, että puolue ajaa kannabiksen laillistamista.

Vihreät tosiasiassa tavoittelevat kuitenkin vieläkin vapaampaa linjaa.

Heidän tavoiteohjelmassaan on kirjattuna se, että rikoslaissa huumausaineeksi määriteltyjen laittomien päihteiden käytöstä ja pienten määrien hallussapidosta ei pidä rangaista.

Kyse ei Vihreiden politiikassa pitkällä tähtäimellä ole siis ”vain” kannabiksesta vaan lisäksi ns. kovemmistakin huumeista.

Osa vihreistä vaikuttajista ajattelee, että puolueet siirtyessään 2030-luvulle kyllä muuttuvat myötämielisiksi ainakin kannabiksen suhteen.

Vaikea uskoa, elleivät faktat muutu.

Kannabiksen vapauttamisesta seuraavat ongelmat olisivat selvästi suurempia kuin väitetyt hyödyt.

Tätä ja tulevaa vuosikymmentä tarkastellessa on todettava juuri täysin päinvastaista: Me emme tarvitse Suomeen yhtään lisää päihteitä tai helpotusta huumekokeilujen aloittamiseen.

On muistettava, että esimerkiksi poliisien resurssit ovat jo nyt tiukilla, lastensuojelu ylikuormittunutta ja kouluvaikeudet syventyneet monista eri syistä johtuen. Unohtamatta jo syntyneiden nuorisojengien kitkemistä, josta poliisiylijohtaja on tiukasti varoittanut.

Samanaikaisesti poliisihallituksen kanta on pysynyt vahvasti samana: kannabiksen käyttöä ei pidä dekriminalisoida tai laillistaa.

Kokoomus vastustaa huumausaineiden vapauttamista.

Kävin viime vaalikaudella, oikeusministerinä toimiessani, läpi yhdessä monien tahojen kuten syyttäjien, poliisien sekä opetuslaitoksen, lastensuojelun ja terveydenhuollon ammattilaisten kanssa kannabiskeskustelua.

Johtopäätökset olivat selkeät: Kannabiksen vapauttamisesta seuraavat ongelmat olisivat selvästi suurempia kuin väitetyt hyödyt.

Kannabiskeskustelua pitää osata arvioida monista eri lähtökohdista käsin. Riskiä ei siis kannata missään nimessä ottaa.

Kyse on erityisesti lasten ja nuorten terveydestä. Kannabis on vaarallinen nuorten aivojen kehitykselle, altistaa vakaville mielenterveysongelmille ja heikentää oppimiskykyä.

Emme myöskään halua luoda lapsille ja nuorille sellaista signaalia, että huumeidenkäyttö olisi hyväksyttävää.

Selvää on, että päihteiden käyttäjille on apua ja tukea saatava ajoissa ja aiempaa helpommin. Tämä ei kuitenkaan vaadi kannabiksen käytön vapauttamista.

Ennaltaehkäisevän valistuksen ja päihdepalveluiden saatavuus pitää saada vastaamaan yhä paremmin tarvetta.

Tiedon pitää kulkea paremmin kotien, koulun ja erityisesti poliisin välillä.

Huumeongelman edessä pitää olla realisti ja määrätietoinen. Se on parasta välittämistä.

Antti Häkkänen

kansanedustaja, Kokoomuksen varapuheenjohtaja