Pääkirjoitus: Sähkön käyttö käy kukkarolle

Timo Laitakari

Yllättävän moni suomalainen on alkanut kiinnostua Ruotsin ja Norjan säästä. Ravakat syysateet olisivat tervetulleita, jotta vesivoiman tuotantoon syntyisi "raaka-ainetta". Ruotsin ja Norjan vesivarastot ovat yksi merkittävä tekijä, joka selittää syksyllä rapsakasti noussutta sähkön hintaa.

Pohjoismaisessa sähköpörssissä on nyt nähty kolmin- tai nelinkertaisia hintoja tyypilliseen syyskuuhun verrattuna. Vähäisten sateiden lisäksi hintaan vaikuttavat muun muassa ydinvoimaloiden seisokit, koronavetoinen talouskasvu ja päästöoikeuksien hinnan tuntuva nousu.

Korkean sähkönhinnan on arvioitu pysyvän kuluttajien kiusana ainakin talven yli. Tällaisessa tilanteessa sillä on kuluttajalle iso merkitys, millainen sähkösopimus on aikanaan tullut tehdyksi. Kiinteähintaisella sopimuksella hinnannousu pysyy toistaiseksi sähkönmyyntiyhtiön ongelmana. Pörssihintaan sopimuksensa sitonut kuluttaja ottaa iskun vastaan suojaamattomana.

Mitä tavallinen ihminen sitten voi asialle tehdä? Lyhyellä tähtäimellä keinot ovat sähkösopimuksen muuttaminen ja kilpailuttaminen sekä kulutuksen vähentäminen. Esimerkiksi sauna on monessa kodissa suuri sähkösyöppö, ja pelkästään kiukaan turhasta lämmittämisestä luopuminen voi tuoda tuntuvia säästöjä.

Pidemmällä aikavälillä sähkönkäyttöön on saatavissa myös isompia säästöjä. Mitä korkeammaksi sähkön hinta tulevaisuudessa nousee, sitä järkevämmäksi niidenkin tekeminen tulee. Esimerkiksi kodinkoneita uusittaessa on fiksua valita vähän kuluttava.

Iso osa kotitalouksien sähkönkäytöstä kohdistuu asunnon ja käyttöveden lämmittämiseen. Vaikkei lämpötiloista haluisikaan tinkiä, energiatehokkuutta voi parantaa lämpöpumpuilla ja lämmön talteenotolla.

Uusi askel sähkölaskusäästöistä saadaan, kun siirrytään älykkääseen sähköverkkoon. Se tarkoittaa automaattisesti ohjautuvaa järjestelmää, jossa esimerkiksi asuntoja lämmitetään ja autoja ladataan silloin, kun muu kulutus on vähäisempää, ja näin myös hinnat alhaalla.

Älykäs sähköverkko tarkoittaa myös sitä, että yksittäisten ihmisten aurinkopaneelit ja pientuulivoimalat saadaan fiksusti kytkettyä osaksi kokonaisuutta.

Kommentoi