Mielipide | Ilmaista lähiliikennettä pitäisi kokeilla laajemmin Mikkelissä

Kovin heikosti Suomessa noteerattiin EU:n laajuinen European Mobility week -teemaviikko.

Tämän 16.–22.9. vietetyn tapahtuman tarkoitus oli kannustaa kestävään kaupunkiliikenteeseen siirtymistä. Pääasiallisena tavoitteena on siis myös ilmastolliset vaikutukset.

Viikkoa vietettiin ympäri EU:ta järjestämällä lukuisissa kaupungeissa ilmaisen joukkoliikenteen päivä. Huolimatta siitä, että monissa maissa on jo kaupungeissa käytössä esimerkiksi eläkkeensaajille ilmainen matkakortti.

Mutta miten asiaa noteerattiin Suomessa? Kuvaavaa on, että itsekin luin asiasta Espanjassa ilmestyvästä suomenkielisestä Fuengirola.fi -viikkolehdestä!

Kuvitella olisi voinut, että ainakin vihreät etunenässä olisivat vaatimassa kyseistä ilmaisen joukkoliikenteen päivää. Mutta ei. Tietysti meillä Mikkelissä ja Etelä-Savossa yleensäkin oltiin herttaisen tietämättömiä koko viikosta.

Olen siinä mielessä ehkä yksinäinen huutavan ääni korvessa kun olen esittänyt Mikkelissä ilmaisen joukkoliikenteen kokeilemista. Kutsun sitä osaksi niin sanottua Mikkelin mallia. Alkuun edes vaikka vain yhtenä päivänä viikossa.

Sillä lopulta ainoa keino saada laajamittaisesti ihmiset siirtymään joukkoliikenteeseen on ilmainen lähiliikenne.

Olen siitä varma että näin tuleekin tapahtumaan jollain aikavälillä. Mutta mikäpä estäisi, paitsi tuo kaupunkimme kirottu velkataakka, niin kuin vastustajani argumentoivat, aloittamasta kokeilua eläkkeensaajista? Vaikka kahtena-kolmena päivänä viikossa?

Näkisin myös jotkut päiväajat sopivina kohderyhmälle. Esimerkiksi yli 70-vuotiaat. Myös vammaiset voitaisiin huomioida.

Kun keskustaa ja satama-aluetta ollaan toivon mukaan lähitulevaisuudessa vihdoin elvyttämässä, niin ajatellaan vaikka uutta Prisma-ostoskeskusta. Eiköhän sinnekin kaikkein järkevintä liikennesuunnittelua, useista syistä, olisi hyvät yhteydet julkisella liikenteellä?

Mikäli edes eläkkeensaajat voisivat sinne maksuttomasti saapua, varmana myös pidän että kauppakeskuksen liikevaihdossa siitä jonkinlainen tulos näkyisi.

Veikko Elo

hallituksen jäsen, Oikeutta eläkeläisille ry ja Mikkelin seudun perussuomalaiset, hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunnan jäsen (ps.)

Mikkeli