Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Etelä-Savo on korkeakoulutuksen maakunta

Korkeakouluilla on merkittävä rooli alueen elinvoiman ja yrityselämän kehittämisessä.

Etelä-Savossa koulutusta koskevaa puhetta värittää usein oman yliopiston puuttuminen.

Maakuntamme vahvuus on kuitenkin laaja koulutustarjonta. Alueellamme toimii kaksi ammattikorkeakoulua joiden kautta tarjolla on myös avoimia ammattikorkeakouluopintoja, yliopistokeskuksen kautta toimii kolme yliopistoa ja kesäyliopistojen kautta tarjolla on seitsemän yliopiston avoimia yliopisto-opintoja.

Työelämän nopeutuva muutos haastaa osaamisen kehittämisen. Osaamista haetaan yhä enemmän yksittäisillä koulutuksilla, joustavasti ja kohdentaen osaamistarpeeseen.

Osaamisen kehittämisessä uuden tutkinnon hankkiminen ei ole välttämättömyys. Korkeakouluopinnot ja niiden osat ovat kaikkien saatavilla avoimen korkeakouluopetuksen kautta.

Ne tarjoavat mahdollisuuden tutustua korkeakoulutukseen, täydentää aiemmin suoritettua tutkintoa tai hankkia uutta osaamista.

Korkeakouluopetusta tarjoavilla oppilaitoksilla on tärkeä tehtävä maakuntamme sekä jatkuvan oppimisen uudistuksessa että työikäisen väestön koulutus- ja osaamistason nostamisessa.

Etelä-Savossa toimivien yliopistojen, kesäyliopistojen ja ammattikorkeakoulujen avoimen korkeakouluopetuksen mahdollisuuksia ei tunneta ja eikä niitä osata hyödyntää.

Avoimella korkeakouluopetuksella on monta tehtävää, kuten elinikäisen oppimisen tukeminen, korkeakoulutukseen pääsyn ja koulutuksen saavutettavuuden lisääminen sekä yleinen sivistystehtävä.

Avoin korkeakouluopetus on kaikille avointa, opintoihin ei ole pohjakoulutusvaatimuksia ja niitä voi usein opiskella aikaan ja paikkaan sitomattomasti, henkilökohtaisen suunnitelman mukaan.

Avoimia korkeakouluopintoja voivat hyödyntää myös työnantajat henkilöstönsä osaamisen kehittämisessä. Opinnot toimivat vaihtoehtoisena reittinä tutkinto-opiskelijaksi yliopistoon tai ammattikorkeakouluun.

Toivomme maakunnallista keskustelua osaamistarpeista. Korkeakoulutusta tarjoavat oppilaitokset ovat ihmisiä, yrityksiä ja yhteiskuntaa varten.

Pia-Mariana Toukkari

johtaja, jatkuva oppiminen, Xamk

Anne Havukainen

rehtori, Mikkelin kesäyliopisto

Hanna-Riikka Karjalainen

rehtori, Savonlinnan kesäyliopisto

Matti Malinen

pääsihteeri, Mikkelin yliopistokeskus