Pääkirjoitus: Pelisäännöille olisi tilaus Mikkelissä – Päättäjien pitäisi pystyä pelaamaan samaa peliä yhteiseen maaliin

Timo Laitakari

Mikkelin kaupunginhallitus piti taas maanantaina varsinaisen maratonkokouksen. Reilun kahdeksan tunnin istunto työpäivän päälle koettelee koeteltuakin kansalaiskuntoa. Asialista toki oli pitkä ja hankala säästölistoineen.

Yksi pienehkö kokousasia oli kaupunginhallituksen toiminnan pelisäännöistä sopiminen. Mitäköhän pitäisi ajatella siitä, ettei asiasta syntynyt sopua, vaan asia palautui uuteen valmisteluun? Toivottavasti tämä ei ole kuva siitä, kuinka kaupungin asioista tällä valtuustokaudella sovitaan.

Luonteeltaan pelisäännöt ovat lähinnä suosituksen tai huoneentaulun kaltainen paperi. Tavoitteena on luoda käytäntöjä ja toimintatapoja, jotka johtavat tehokkaaseen työskentelyyn, hallituksen sisäiseen luottamukseen ja siihen, että syntyy hyviä päätöksiä.

Mikkelissä pelisäännöt otettiin käyttöön pari vuotta sitten, kun Arto Seppälä (sd.) oli noussut kaupunginhallituksen johtoon. Nyt samat säännöt eivät kelvanneet edes muokattuna osalle kaupunginhallituksen jäsenistä.

Käytännössä kyse oli muun muassa siitä, että kokouksissa olisi rajoitettu puheenvuorojen pituuksia. Lisäksi olisi edellytetty, että kaupunginhallituksen jäsenet sitoutuvat yhdessä sovittuun linjaan.

Jo viime kaudella voitiin nähdä, ettei yhdessä hyväksytyillä pelisäännöillä saatu kokouksia muuttumaan tehokkaiksi saati valtuutettuja seisomaan yhteisten päätösten takana. Siinä mielessä ei ole syytä antaa liian suurta painoarvoa tällaisille säännöille.

Se kuitenkin olisi välttämätöntä, että valtuustoryhmät ja kaupunginhallituksen jäsenet tavalla tai toisella löytäisivät toimivan tavan pelata samaan maaliin. Erimielisyydet kuuluvat politiikkaan. Silti pitäisi pystyä yhdessä etsimään sellaisia kompromisseja, joiden takana mahdollisimman moni voi seistä.

Tämä edellyttää valtuustoryhmien välisiä vapaamuotoisia neuvotteluita. Samoin se edellyttää sellaista toimintakulttuuria, jossa poteroiden ylikin pystytään puhumaan kunnioittavasti ja arvostamaan toisen kantoja.

Sellainen tilanne ei ole kaupunkilaisille eduksi, että jotkut puolueet tai valtuutetut jäävät kaupungin päätöksenteossa pysyvään oppositioon.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka