Mielipide: Mikkelissä ei pidä tehdä kuten Hölmölässä tehtiin

Hölmölä on suomalaisissa tarinoissa paikka tai kylä, jonka asukkaat, hölmöläiset, ovat humoristisen typeriä.

”Hölmölän väki on kunnon kansaa. Perusteellisesti se harkitsee kaiken ennen kuin ryhtyy mihinkään. Niin pyritään välttämään vahinkoja” (Pirkko-Liisa Surojeg, Hölmöläissadut).

Onneksi Hölmölässä asui viisas Matti, joka pelasti kylän väen ongelmatilanteissa.

Suomalaisten matkaa maailman huipulle kerrotaan säännöllisin väliajoin hyvinvoinnin, onnellisuuden, osaamisen ja mitä kaikkea niitä osa-alueita onkaan mittaustulosten perusteella.

Lähes aina saavutamme mitalisijan tai ainakin pääsemme pisteille. Kaikki nämä saavutukset perustuvat paljolti opetuksen, kulttuurin ja sivistyksen painottamiseen.

Kirjallisuus, teatteri, musiikki, koululaitos kaikkineen ovat luoneet vahvan pohjan kansakuntamme menestykselliselle brändille.

Esitetyt säästökohteet ovat nyt ja tulevaisuudessa käsittämättömiä.

Hölmölä oli kylä, jossa näitä arvoja ei ymmärretty. Riitti, että kannettiin valoa säkillä pimeään tilaan.

Arvelen, että nykyiset hölmöläiset ehdottaisivat kaupunginorkesterin lakkauttamista, kyllähän meistä jokainen osaa soittaa tavallaan, teatterin määrärahojen karsimista koska mehän olemme täysiä koomikkoja kaikki sekä päivähoidon, varhaiskasvatuksen, perusopetuksen tuntikehyksen supistamista koska kyllä ne muksut oppivat vanhempain viisauksista. Sekä paljon muutakin.

Mikkelin talous vaatii perusteellista pohdintaa tuleville vuosille. Helppoa ratkaisujen löytäminen ei ole, mutta esitetyt säästökohteet ovat kuntalaisten arkielämälle ja laajemmin ymmärrettynä meidän henkiselle hyvinvoinnillemme nyt ja tulevaisuudessa käsittämättömiä. Ihminen ei elä pelkästään leivästä.

Vastuunkanto tehdyistä päätöksistä on myös keskeistä. Esimerkkinä mainittakoon uuden vesilaitoksen rakentamisen huikea arviobudjetin ylitys sekä Otavan opiston nettilukion valtionosuuksien reilun 13 miljoonan euron takaisinperintävaatimus.

Ja mitä ihmettä varten hankittiin raitiovaunu Mikkelipuistoon? Entä torin esiintymislava, lienee vähällä käytöllä ja mitä näitä Hölmölästä periytyviä ratkaisuja onkaan.

Matti, Matti, sinulle olisi nyt tarvetta neuvoa mikkeliläisiä. Ongelmana lienee, että Mikkelin Matti on tällä hetkellä kukkarossa.

Mikkeli tuskin haluaa liittyä Hölmölän kansanperinteen joukkoon. Siihen voivat nykyiset päättäjät vaikuttaa.

Iänikuinen turvautuminen kasvatus- ja opetuspalveluiden, kulttuurin, liikunnan yms. leikkauksiin ei ole johtanut oikeastaan mihinkään.

Tehdyt säästöarviot ovat olleet mittavia, lopputulokset olemattomia taloudellisesti, mittavia kylläkin kuntalaisten hyvinvoinnin ja viihtyvyyden kannalta.

Tarvitaan aivan uudenlaista ajattelutapaa ja ennen kaikkea rohkeutta katsoa huomista pitemmälle.

Saataisiin se Mattikin pois kukkarosta.

Osmo Ukkonen

kuntalainen

Mikkeli

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka