Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 12.10.2021 Yhteiskunnallinen keskustelu kiinnostaa

Hyvät uutiset ensin. Lähes 90 prosenttia suomalaisista haluaa keskustella yhteiskunnallisista asioista. Lukema on korkea, kun sitä vertaa vaikkapa äänestysprosentteihin vaaleissa.

Edellistä huonompi uutinen on se, että kaksi kolmesta suomalaisesta kokee keskustelukulttuurin heikentyneen. Kahdeksan kymmenestä on huomannut lähes riitelymäisen keskustelun lisääntyneen.

Tiedot tulevat ilmi Erätauko-säätiön ja Ylen kyselystä, johon osallistui 2 200 suomalaista. Suuri halukkuus keskustella yhteiskunnallisista asioista voi olla ainakin osittain seurausta keskustelukulttuurin kärjistymisestä. Kun keskustelua käydään äärisisällöin ja -äänenpainoin, voi keskustelu alkaa kiinnostaa. Tällöin keskustelujen seuraaminen voi olla jopa viihteellistä.

Vaikka tutkimuksesta löytyy myönteisiäkin kehityspiirteitä, pitäisi keskustelemisen laatua jaksaa kehittää kaikilla rintamilla. Digitaaliset alustat mahdollistavat matalan kynnyksen osallistumisen. On eittämättä hyvä, että keskustelualustoja on tarjolla riittävästi. Silti edelleen sosiaalisessa mediassa pystyy liian helposti syyttämään, haukkumaan ja halventamaan nimeltä mainiten muita ihmisiä. Tätä asiaa olisi syytä korjata pikaisesti.

Toinen digitaalisiin alustoihin liittyvä ongelma on samanmielisten ryhmäytyminen. Aitoa keskusteluja ja uusia näkökulmia ei synny, jos yhdessä ympäristössä kokoontuu vain samoin ajattelevia ihmisiä.

Keskustelutaitojen kehittäminen on tärkeää. Vuorovaikutustaitoja tarvitaan koko ajan niin työpaikoilla kuin vapaa-ajallakin. Siksi jokaisella meistä pitäisi olla motivaatiota kehittää keskustelukulttuuria. Hyvät vuorovaikutustaidot, kyky kuunnella ja halu ymmärtää toisten mielipiteitä auttaa jokaista arjessa.

Erätauko-säätiössä on havaittu, että keskustelukulttuuria leimaa kiire. Pinnalliset kuulumiset ehditään vaihtaa, mutta syvällisemmälle ajatustenvaihdolle ei ole aikaa. Myös kiire voi aiheuttaa kärjistymistä. Vikkelän vinoilun sijaan kannattaisi usein vaieta viisaasti. Laadukas keskustelu ei synny hätäilemällä.