Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Tasa-arvoa tavoittelemassa

Esihenkilö? Mikä se on? Entinen esimies.

Tämä on sitä uutta pyrkimystä poistaa mies-sana ammattinimikkeistä, jotta ymmärtäisimme, että paikalla ammattilaisena voi olla myös nainen. Muutenhan se ymmärtäminen ei ilmeisesti päättäjien mukaan onnistukaan kuin muuttamalla koko nimike.

Siis puhehenkilö? Palohenkilö? Lautahenkilö? Luetteloa voi itse kukin halutessaan jatkaa, mutta eiköhän jo tässä käy selväksi, että ei se tasa-arvo näin edisty, irvailijat ja stand-up koomikot saavat vain materiaalia esityksiinsä.

Itse asiassa tasa-arvon pitäisi jo olla täällä, sillä niin voimakkaasti koulutus aina peruskoulusta lähtien suosii tyttöjä ja naisia.

Vain tyttöjen ainevalinnat koulussa ovat olleet esteenä murtautumiselle. Sillä tekniikka ja talous pyörittävät yhä tätä maailmaa. Siis matemaattisia aineita valintoihin ja uskallusta ottaa vastaan vastuullisia tehtäviä.

Mutta nythän Suomessa ollaan tilanteessa, jossa mies maan hallituksessa ministerinä on harvinaisuus, saati puolueessa puheenjohtajana.

Tasa-arvon ratkaisee teot ja osaaminen.

Nyt on siis naisilla näytön paikka! Sillä tasa-arvon ratkaisee teot ja osaaminen, ei naurettava kikkailu nimikkeillä, sukupuolineutraali kasvatus eikä kiintiöajattelu.

Kun mies tai nainen täyttää paikkansa ja osoittaa tehtävässään hyödyntävänsä yhteisöään, yritystään, yhteiskuntaa, hän on arvonsa osoittanut, ei olemalla joku ihme -henkilö.

Me synnymme tytöiksi ja pojiksi, kasvamme naisiksi ja miehiksi, olemme vaimoja ja aviomiehiä ja jos hyvin käy vielä äitejä ja isiä, isoäitejä, isoisiä, se riittää.

Emme taistele toisiamme vastaan, emme kilpaile, kansalaisina jokaista tarvitaan ja tasa-arvo syntyy tekojen ja osaamisen kautta, ei kei notekoisesti.

Haluatko itse olla esihenkilö vai ihan oikeasti esimies? Mietipä sitä.

Pienenä kansakuntana meillä ei ole aikaa ja energiaa jonninjoutaviin näennäisiin käytäntöihin, vaan on tehtävä uudistuksia, joilla on todellista merkitystä kansakunnan hyvinvoinnille.

Marja-Leena Ranta

Mäntyharju