Pääkirjoitus | Rokote tuo vapautta – Rokottamattomien panttivangiksi ei pidä jättäytyä

Etelä-Savo on Suomessa kärkialue, mitä tulee koronarokottamiseen. Tiistaina illalla täällä meni rikki 80 prosentin rajapyykki yli 12-vuotiaan väestön rokotekattavuudessa toisen rokoteannoksen osalta.

Maan hallitus on aiemmin asettanut juuri tämän rajaksi. Sen saavuttamisen jälkeen yhteiskuntaa voidaan avata koronarajoituksista. Koko maassa rokotusvauhti on hiipunut. Nyt reilut 74 prosenttia yli 12-vuotiaista on saanut toisen rokotteensa.

Etelä-Savon Essoten alueella hyviä lukemia selittää muun muassa väestön korkea ikä. Toisaalta Essote on myös panostanut rokotusten hoitamiseen ja hoitanut asiat mallikkaasti: halukkaiden on ollut vaivatonta hakeutua piikille. Samaan aikaan Essoten alueella tauti- ja tartuntatilanne on pysynyt rauhallisena.

Muualla maassa liikkumis- ja kokoontumisrajoitusten höllääminen taas on lisännyt tartuntatapauksia hyvinkin voimakkaasti. Sairaalahoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrät ovat myös nousseet kesästä alkaen jatkuvasti. Tässä kyse on nimenomaan rokottamattomien hoitamisesta.

Tartuntojen määrän lähdettyä kasvuun Suomessa on virinnyt keskustelua siitä, onko rajoituksia purettu liian aikaisin. Jos katsotaan pelkästään terveydenhuollon näkökulmaa, näin ehkä onkin. Kyse on kuitenkin laajemmasta haittojen ja etujen punnitsemisesta. Rajoitukset heikentävät ihmisten elämänlaatua ja aiheuttavat jopa terveysongelmia. Vaikutukset kansantalouteen ja elinkeinoelämään ovat huomattavia.

Rokotetuille korona ei tällä hetkellä ole suuri terveysriski. Kun kaikilla halukkailla on pääosin ollut mahdollisuus rokotuksen ottamiseen, paluuta mahdollisimman normaaliin elämään täytyy pitää keskeisenä tavoitteena. Rokottamattomien panttivangiksi ei pidä jäädä.

Etelä-Savossa seuraava tavoite on 90 prosentin rokotekattavuus. Toivoa sopii, että muu maa tulee perässä. Kaikkia kannusteita pitää käyttää, että tämä toteutuisi. Etenkin nuorten aikuisten kohdalla tässä on vielä iso savotta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka