Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Mikkelin uuden valtuuston on otettava vastuu myös luonnosta

Yhdenkään eliölajin olemassaoloa ei luulisi enää tarvitsevan kenellekään perustella.

Jollei jollekulle ole vielä selvinnyt, että ekosysteemien hyvinvointi riippuu jokaisen ravintoketjun jokaisesta lenkistä, en tiedä, mistä rautalangasta se pitäisi hänelle vääntää.

Olemme hätätilassa vain siksi, ettei ihminen juurikaan ota huomioon muita lajeja. Kaikki tapahtuu ihmiskeskeisesti, itsekkäimmästä mahdollisesta näkövinkkelistä.

Eikä toimintamme ole edes ihmiskeskeistä, vaan vain rahakeskeistä, joidenkin harvojen rahapussi- ja osakesalkkukeskeistä.

Ennen kuin alat epäillä minua marsilaiseksi, käsi sydämelle, milloin viimeksi a) ajattelit jonkun vieraan ihmisen etua b) puolustit jonkun toisen eliölajin etua c) toimit omaa etuasi vastaan ja toisen olennon edun puolesta? Äläkä nyt ota vaalimainoslauseita kilveksesi!

Jos ajaa aamulla Tampereelta Helsinkiin tai vain täältä Juvalle, kohtaa verisen näyttämön. Yöeläimet ovat jääneet surmanloukkuun hirviaitojen väliin.

Vaikka jokaiselle eläimelle on laki määritellyt hinnan, kukaan ei joudu vastuuseen tuhansista tapoista, joita teillä tehdään.

Yleensä murha- tai tappoase menetetään valtiolle, entä auto?

Ripustamme lintulaudan pihalle ja täytämme sen, hyvä. Mutta se ei ole edes alku. Alku on se, kun valtuustot miettivät kaikki ratkaisut ja päätökset niin, että ne eivät vahingoita vaan turvaavat myös luonnon hyvinvoinnin.

Tämä koituu moninkertaisesti ihmistenkin hyödyksi.

Uudelta valtuustolta odotan vastuunottoa erikoisesti luonnosta. Ensimmäinen tehtävä on järjestää vesilinnuille pesintäpaikat, Mikkelissä löytyy kyllä tilaa. Vesilinnut ovat jo vähentyneet Suomessa puoleen!

Toinen asia, mitä jotkut pelkäävät: hämääkö sairaalan vihreä taide nuoria lintuja samalla tavoin kuin suurista ikkunoista heijastuvat puut niin, että ne taittavat siinä niskansa?

Säästämisen ja velkojen maksamisen on oltava ihmisten kontolla, eikä aina vain maksateta luonnolla meidän hölmöyttämme.

Tehkäämme taksvärkkiä ja pankaamme suu säkkiä myöten.

Eila Havo

Mikkeli