Pääkirjoitus: Mikkelin kouluverkko on kokonaisuus

Timo Laitakari

Mikkelissä koulutilojen ympärillä käy taas tänä syksynä kova polemiikki. Urpolan uuden aluekoulun rakentaminen näyttää juuri nyt melko todennäköiseltä, kun urakkatarjoukset vähän yllättäenkin pysyivät melko lähellä budjettia. Uutta rakennusta odottelevat väistötiloissa Urheilupuiston, Urpolan ja Moision koulun oppilaat ja opettajat.

Pientä hupia odotusaikaan saattaa tuoda sen arvuuttelu, kuinka paljon puuta koulun rakentamiseen lopulta käytetään. Koulun materiaalista käyty keskustelu on jo ajat sitten ylittänyt parodiahorisontin: tärkeää tuntuu olevan, sopiiko rakennusta kutsua puukouluksi, hybridiksi vai joksikin muuksi.

Samalla kun valtuusto 2018 linjasi eteläisen aluekoulun rakentamisesta, päätettiin myös itäisestä aluekoulusta. Alun perin rakennuksen piti olla käytössä jo 2023. Nyt ollaan kuitenkin tilanteessa, jossa kukaan ei tunnu tietävän, mitä kaupunki itäisissä kaupunginosissa haluaa.

Keskeinen syy epäselvyyteen on tietysti rahan puute. Mihinkään tarpeettomiin remontteihin tai uudisrakentamiseen ei olisi varaa. Samaan aikaan väestöennusteet kertovat, että koulujen tulevia käyttäjiä ei ehkä olekaan niin paljon kuin vielä äsken luultiin.

Kukaan ei osaa varmasti kertoa, toteutuuko itäinen aluekoulu joskus ja minkä laajuisena. Siitä huolimatta lautakuntakäsittelyssä on juuri puitu Launialan koulun lopettamista jo ensi keväänä. Lisäksi viranhaltijat esittivät säästösuunnitelmana Paukkulassa väistötiloissa toimivan Peitsarin koulun siirtämistä Lähemäen koulun yhteyteen.

Lisävaikeutta itäisen suunnan kouluverkon miettimiseen tuo se, että alueen päiväkotiratkaisutkin ovat tekemättä. Viime syksynä asiasta käytyiin kovia vääntöjä, jotka lopulta jäivät kuntavaalien takia juntturaan. Esimerkiksi Launialan koulusta on suunniteltu uutta päiväkotia, mikä edellyttää koululaisten karkotusta jonnekin muualle.

Kuntalaisten – ja päättäjienkin – kannalta on huono tilanne, että koulu- ja päiväkotiverkon yksittäisiä palasia vatkataan yksi kerrallaan lakkautus- tai rakennusmankelissa. Tuskinpa niin päädytään järkevään lopputulokseen. Kokonaisuudenkin pitäisi olla jonkun hanskassa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka