Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Onko Mikkelin joutuminen kriisikunnaksi Launialan koulusta kiinni?

Vaikuttaa siltä, että Launialan koulun muuttaminen päiväkodiksi ratkaisee vajoaako Mikkeli kriisikunnaksi, sen verran pontevasti koulun muuttamista päiväkodiksi ajetaan.

Esitys on jo kahdesti tuotu nopealla tahdilla käsittelyyn ja päätöksentekijöille. Väistämättä jää vaikutelma, että varsinkin uusille valtuutetuille ja lautakunnan jäsenille jätettiin kovin vähän aikaa perehtyä taustoihin ja koulun lakkautus tulee hyväksyttyä kuin vahingossa osana talousarviota.

Uusi ja perinpohjainen valmistelu luvattiin vuosi sitten. Tämä ei toteutunut vaan takaisin saatiin lähes sama esitys 16 miljoonan "kevytkoululla" varustettuna.

Jos kaupungilla on tässä taloudellisessa tilanteessa varaa budjetoida 16 miljoonaa velkarahaa uuteen itäiseen "kevytkouluun", tulisi mielestäni tuo raha käyttää nyt mieluummin alueen päiväkotien saattamiseen ajantasaisiksi uudisrakentamisella.

Varhaiskasvatuksen tilojen uudistamis-ja yhdistämistarpeesta on koko tämä kuvio saanut alkunsa. Vasta kun päiväkodit on ajantasaistettu, on uuden itäisen aluekoulun vuoro.

Koulut alueella ovat toimivissa tiloissa; Launialan koulun teknistä tilaa ja liikuntasalia käyttävät lähikoulujen oppilaat sekä iltaisin lukuisa joukko liikunnan harrastajia. Mikäli oppilasennusteet ovat paikkansapitäviä tulevat lapset myös mainiosti alueen kouluihin mahtumaan.

Myös itäisen alueen lapsilla on oikeus toimiviin ja huolella suunniteltuihin tiloihin .

Itäinen aluekoulu voidaan suunnitella huolellisesti ja rakentaa riittävän kokoiseksi heti kun kaupungin taloustilanne sen sallii; nykyiset koulut palvelevat kyllä siihen saakka.

Launialan koulun ja piha-alueen remontointi päiväkotikäyttöön sopivaksi sekä Lähemäen kouluun remontoitavien opetuksen lisätilojen kustannukset yhteensä ovat miljoonaluokkaa eikä toimivuudesta ole takeita ollenkaan.

Oppilaiden kuljetuksesta liikuntapaikoille ja käsityötiloihin tulee kustannuksia. Talousarvioesityksen mukaan noin 20 miljoonaa menee ennenkuin säästöä tulee senttiäkään! Tämä ei millään tavalla tue kaupungin säästösuunnitelmaa.

Myös itäisen alueen lapsilla on oikeus toimiviin ja huolella suunniteltuihin tiloihin kevytelementtikoulun tai hätäisesti remontoitujen päiväkoti- ja koulurakennusten sijaan sitten kun kaupungin taloustilanne sen sallii.

Huomiotta ei voi jättää henkilökunnan työtyytyväisyyttä ja työssäjaksamista, joihin työtilat varmasti vaikuttavat.

Talousarvio on tulossa piakkoin käsittelyyn ja päättäjät toteavat olevansa vaikeiden päätösten edessä. Olen samaa mieltä.

Heillä on nyt kuitenkin oiva tilaisuus osoittaa, että kaupungin alijäämää eivät ole kattamassa he, joilla sen syntymiseen ei ole osaa eikä arpaa.

Tämän itäisen alueen päiväkoti- ja koulukarusellin sijaan nuo kokonaisuudesta kovin pikkuisiksi jäävät säästöt löydetään kyllä kaupungin muusta toiminnasta jos yhteistä tahtoa siihen löytyy.

Eveliina Kari

Launialan koulun kahden entisen ja kolmen nykyisen oppilaan äiti

Mikkeli