Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Epäonnistunut eläkeoperaatio

Eläkeläiset ovat keskeinen osa SDP:n äänestäjäkuntaa. Se taitaa selittää puolueen epämääräisen aloitteellisuuden vappusatasten hengessä. Yli puolet SDP:n eduskuntaryhmästä allekirjoitti Kimmo Kiljusen kirjallisen kysymyksen, jolla ajetaan pienten työeläkkeiden korottamista ja niin sanotun taitetun indeksin muuttamista.

Eläkeläiset tietysti ottaisivat korotuksen mielellään vastaan. Kysymys kuuluukin, kuka maksaa. Tässä tapauksessa maksajina olisivat nuoret. Eläketurvakeskuksen toimitusjohtaja Mikko Kautto laski blogissaan, että esitetyt toimet aiheuttaisivat kahden miljardin euron kustannukset vuodessa. Tämä pitäisi rahoittaa eläkevakuutusmaksujen nostolla, ja vaikutus olisi noin kaksi prosenttiyksikköä.

Suomi velkaantuu tällä hetkellä voimakkaasti. Samaan aikaan kestävyysvajeen kurominen ei näytä etenevän lainkaan. Kummastakin asiasta lasku lankeaa erityisesti nuorille sukupolville. Heillä on muutenkin maksamista. Syntyvyys laskee, huollettavien määrä kasvaa ja ilmastonmuutostakin pitäisi torjua. Näiden päälle ei kaivata poliittisista syistä tapahtuvaa eläkejärjestelmän rukkaamista.

Paavo Lipposen hallitus muutti aikanaan eläkkeiden korotuksia säätelevää indeksiä niin, että eläkkeiden nousu hidastui suhteessa palkkatulojen kasvuun. Kimmo Kiljunen ja muut eläkeläisaktiivit mielellään kertovat, että asian korjaaminen onnistuisi helposti työeläkerahastoihin kajoamalla. Asiantuntijat ovat eri mieltä: rahastot ovat muutenkin pitkän päälle riittämättömiä.

Kirjallisen kysymyksen on allekirjoittanut muiden mukana kaksi puolueen varapuheenjohtajaa. Asiasta syntyneen kohun jälkeen sekä imatralainen Niina Malm että vaasalainen Matias Mäkynen ovat tosin kertoneet, etteivät sittenkään kannata indeksin muuttamista. Sinällään se on loogista, sillä saman kannan otti SDP:n puoluekokouskin pari vuotta sitten.

Demarinuorten puheenjohtaja kuittasi aloitteen irtopisteiden keräilyksi eläkejärjestelmän kestävyyden kustannuksella. Niin kauan kuin parempia selityksiä puolueen johdosta ei tarjota, juuri tällaiselta koko operaatio ulospäin näyttää.