Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Täsmätyökykyisiä töihin

Länsi-Savon pääkirjoitus käsittelee osuvasti osatyökykyisten työllistymistä (LS 23.10.). Suomeen on päätetty perustaa Työkanava Oy kaikista vaikeimmassa asemassa olevien työllistämiseksi.

Pääkirjoitus peräänkuuluttaa Työkanava Oy:n ja paikallisten viranomaisten välistä yhteistyötä. Tämä on epäilemättä tärkeää. Vähintään yhtä tärkeää uuden valtionyhtiön on toimia tiiviissä ja aktiivisessa vuorovaikutuksessa työllistämistä toteuttavien järjestöjen ja yhteiskunnallisten yritysten kanssa.

Järjestöillä on paljon annettavaa osatyökykyisten työllistämiseen, työkyvyn tukemiseen ja työhön valmentamiseen. Tätä osaamista ja resurssia ei ole varaa menettää. Tarkoituksenmukaista on, että Työkanava Oy:n palvelukseen tuleville työntekijöille voidaan hankkia työllistymistä edistävää ja tukevaa palvelua verkostosta ja markkinoilta, esimerkiksi järjestöiltä ja yhteiskunnallisilta yrityksiltä. Kuntoutusmahdollisuuksia tulee hyödyntää laajasti.

Tänä päivänä osatyökyvyn sijaan painotetaan täsmätyökykyä. Työtä muokkaamalla voidaan löytää kunkin työkykyyn soveltuvia tehtäviä. Esimerkiksi valtakunnallisessa Iisisti töihin -hankkeessa lähtökohtana on ollut löytää työtä yrityksistä. Hankkeessa kumppaniyrityksistä kartoitetaan kohderyhmälle sopivaa työtä, räätälöidään heille uusia työtehtäviä ja monistetaan näitä tehtäviä yrityksen sisällä. Täsmätyökykyisiä saadaan näin työllistettyä heidän työkyvylleen sopiviin tehtäviin.

Työ- ja elinkeinoministeriön tuella käynnistynyt yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskus tulee myös tukemaan osatyökykyisten työllistymistä yhteiskunnallisiin yrityksiin. Näitä ovat muun muassa osuuskunnat, järjestöt ja yleishyödylliset säätiöt. Yhteiskunnallinen yritys on myös osakeyhtiö, joka edistää yhteiskunnallisia päämääriä toiminnassaan ja käyttää osan voitostaan näiden päämäärien toteuttamiseen. Tällainen päämäärä voi olla esimerkiksi täsmätyökykyisten työllistäminen.

Etelä-Savolle täsmätyökykyisten työllistäminen ja työtehtävien muokkaaminen ovat kriittisiä kysymyksiä. Väestö vanhenee nopeimmin Suomessa, ja monella toimialalla raportoidaan työvoimapulaa. Kyse on myös inhimillisestä näkökulmasta. Työ on jokaisen perusoikeus. Se tuo toimeentuloa ja vaikuttaa hyvinvointiin. Työssä olevat ovat tutkimusten perusteella keskimäärin hyvinvoivempia ja terveempiä.

Etelä-Savossa ja Mikkelissä tarvitaan ennakkoluulottomuutta ja laajaa yhteistyötä julkisen, kolmannen ja yksityisen sektorin kesken täsmätyökykyisten työllistämiseen. Yhteiskunnallisen yrittäjyyden edistäminen on myös tärkeä osa-alue työllistämisessä ja työllisyydenhoidossa. Sen tulisi jatkossa näkyä entistä selkeämmin myös kehitysyhtiöiden, yrityskehittäjien ja elinkeinopolitiikan toiminnoissa.

Soile Kuitunen

Kuntoutussäätiön tomitusjohtaja, kaupunginvaltuutettu (sd.), Mikkeli