Pääkirjoitus Diakin päätös oli pettymys – Pelkona on, että kampusratkaisu tarkoittaa Pieksämäen yksikön vähittäistä alasajoa

Pieksämäellä toivottiin enemmän. Diakonia-ammattikorkeakoulu Diak kertoi keskiviikkona keskittävänsä toimintansa kolmelle kampukselle. Pieksämäki ei ole tässä joukossa. Pieksämäelle jää jonkinsorttinen tutkimus- ja kehitysyksikkö, jonka kautta Diak lupaa jatkossakin toteuttaa koulutusta Itä-Suomeen.

Pieksämäen kaupungin ja Vaalijalan kuntayhtymän johdon ensimmäisissä kommenteissa paistaa pettymys. Alueella toivottiin, että koulutusyksikkö olisi säilynyt ja siitä olisi kehitetty vanhus- ja vammaispalveluiden osaamiskeskus. Tätä varten luvattiin myös rahoitusta kaupungilta, Vaalijalasta ja ministeriöstä.

Diak on valmistellut kampusrakennettaan hartaasti. Päätöstä odoteltiin jo keväällä kuntavaalien alla, mutta jostain syystä ratkaisu vielä venyi. Tiistaina Diakin hallitus päätti keskittymisestä Helsinkiin, Ouluun ja Poriin. Pieksämäen lisäksi myös Turun kampus hiljenee.

Perustelut tehdyille päätöksille ovat taloudellisia. Diakin, kuten muidenkin korkeakoulujen, pääasiallinen rahoittaja on valtio eli opetus- ja kulttuuriministeriö. Kun rahoitus vähenee, oppilaitosten pitää reagoida.

Diakin yksikkö on ollut tärkeä koko Itä-Suomelle erityisesti koulutuksen tarjoajana. Savossa ja naapurimaakunnissakin elää Suomen vanhin väestö. Jos koulutuspaikat alueella vähenevät, se tietää huonoa jo valmiiksi työvoimapulasta kärsivälle alueelle.

Jos Diakin päätöksestä jotain myönteistä haluaa löytää, niin toiminta sentään jatkuu jossain muodossa. Rehtori myös vakuuttaa Diakin kouluttavan jatkossakin alan osaajia Itä-Suomeen. Toivoa sopii, että näin myös tapahtuu. Elämä vain on opettanut, että toimintojen supistaminen ja uusien toimintatapojen etsiminen tarkoittaa käytännössä vähittäistä toimintojen alasajoa.

Kaikissa korkeakoulukentän muutoksissa ensimmäisiä häviäjiä ovat aina pienimmät yksiköt pienimmissä kaupungeissa. Se logiikka tuntuu pysyvän, olipa maan hallituksen kokoonpano millainen hyvänsä ja tulipa opetusministeri mistä puolueesta tahansa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka