Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Ensilumenlatu on tuottava investointi

Mikkelin Rantakylän ensilumenlatuun ovat kuluneen vuoden aikana ottaneet mielipidekirjoituksissaan kantaa niin aktiivihiihtäjät kuin kaupungin poliittiset päättäjät. Mielipidepalstoja vilkkaammin keskustelua on käyty eri sosiaalisen median kanavissa.

Muutamat faktat ovat kuitenkin jääneet mainitsematta, ja kenties tämän vuoksi asian ympärillä velloo edelleen perusteetonta kritiikkiä latua kohtaan. Toistaiseksi ja valitettavasti edelleen Rantakylään sijoitetulla ladulla on hiihdetty vuodesta 2012. Ensimmäisestä vuodesta lähtien ylläpitokulut on saatu katettua hiihtäjiltä perityillä lipputuloilla. Vuonna 2021 päivälippu ladulle maksaa 9 euroa, kausilippu 88 euroa ja uinti-hiihtolippu 12 euroa.

Mainitsemiani käyttäjiltä perittäviä lipputuloja on muutamana edellisenä vuotena kertynyt seuraavasti: Vuonna 2018 hiihtolipputuloja kertyi kaupungin kassaan 39 508 euroa, tämän lisäksi uinti-hiihtolipputuloja oli 552 euroa. Vuonna 2019 hiihtolipputuloja oli 47 959 euroa ja uinti-hiihtolipuilla kerättiin 900 euroa. Vuonna 2020 hiihtolipputuloja saatiin kasaan yli 53 000 euroa ja uinti-hiihtolipuilla yli 400 euroa.

Ladun kustannukset ovat olleet vuosittain noin 25 000–35 000 euroa riippuen esimerkiksi pakkasista ja siitä, kuinka paljon lunta on pystytty tekemään varastoon. Merkitystä on myös luonnonlumitilanteella. Kustannuksiin ei ole laskettu kaupungin henkilökunnan työpanosta lumetuksessa, lumenajossa ja latujen hoidossa.

Aivan yksinkertaisella matemaattisella toimituksella voidaan siis osoittaa, että ensilumenlatu ei ole tuottanut kaupungille lisäkuluja, koska lipputulot ovat kattaneet ladun ylläpidon.

Yksinkertainen laskutoimitus ei pidä sisällään satojen, ellei tuhansien käyttäjien hiihtämällä parantunutta hyvinvointia, terveyttä ja mielen virkeyttä, jotka ovat omiaan säästämään kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollosta aiheutuvia kuluja. Onhan liikunta paras ja monikirjoisin lääke, joka ennaltaehkäisee vaivaa kuin vaivaa.

Uskon ladun suosion ja siten myös lipputulojen kasvavan merkittävästi, jos latu saadaan tulevaisuudessa sijoitettua käyttäjäystävällisempään maastoon, keskelle kaupunkia, Kalevankankaalle.

Eero Aho

kuntohiihtäjä, kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen (kok.), Mikkeli