Pääkirjoitus Maakunnan pankki vetäytyy kirkonkyliltä

Tyhjeneviin liikehuoneistoihin on Etelä-Savon kirkonkylillä ja kuntakeskuksissa jouduttu tottumaan. Silti, kun paikallinen, asiakkaiden omistama pankki katkaisee sähköt valomainoksesta ja pistää ovet säppiin, sillä on kokoaan suurempi merkitys. Kuka kylille enää jää?

Suur-Savon osuuspankki kertoi maanantaina supistavansa ankarasti konttoriverkkoaan. Haukivuorella, Heinävedellä, Hirvensalmella, Juvalla, Mäntyharjussa, Puumalassa ja Sulkavalla konttorit pimenevät maaliskuun lopulla. Jatkossa pankki on fyysisesti läsnä enää maakunnan kaupungeissa.

Perustelut ovat samat tutut, joita on kuultu eri pankeilta iät ajat. Valtaosa asiakkaista asioi nykyään verkossa. Konttoriasioinnin määrä ja tarve ovat vähentyneet radikaalisti.

Säästöistä ei suoraan puhuta. Tässäkin ratkaisussa tehokkuus silti ratkaisee. Laajan fyysisen palveluverkon ylläpitäminen on suhteessa hyvin kallista verrattuna siihen, miten asiat hoituvat verkossa ja puhelimessa. Samalla kun pitäjien konttoreista luovutaan, pankki lupaa lyhyempiä jonoja ja parempaa palvelua etäkanavissa.

Pankin kannalta päätös on ymmärrettävä ja rationaalinen. Pitää olla tehokas ja muuttua ajassa, jos aikoo palvella asiakkaitaan myös tulevina vuosikymmeninä. Itse asiassa digitalisaatio onkin tarkoittanut enemmistölle palvelun tuntuvaa helpottumista ja parantumista.

Silti osa asiakkaista näkee ratkaisun aivan toisin. Maaseutukuntien konttorien asiakkaat ovat pitkälti ikäihmisiä, joille kynnys digipalveluun siirtymiseen voi olla ylittämätön. Kun konttoriin ei enää pääse, digiasiointiin pitää pyytä apua lapsilta tai muilta läheisiltä.

Valtakunnalliset ja kansainväliset liikepankit ovat vuosikymmenten ajan hiljalleen keskittyneet suurimpiin keskuksiin. Osuuspankki-ryhmä on tähän saakka ollut merkittävin poikkeus tässä kehityksessä.

Myös OP-leirissä konttorit ovat toki vähentyneet. Kyläkassoista ja pitäjäpankeista on Etelä-Savossakin rakentunut maakuntapankki. Viimeisin fuusiokierros käytiin 2017. Senkin yhteydessä suurin huoli pitäjillä oli omista konttoreista.

Nyt kun osuuspankkikin keskittyy kaupunkeihin, moni kysyy, mitä paikallisuus enää tarkoittaa. Jos fyysinen läsnäolo kilpailuetuna häviää, asiakkaat pitää sitouttaa jollain muulla.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka