Mielipide | Seitsemän miljoonan leikkaukset vaikuttavat pakosti mikkeliläisten elämään

Perussuomalaisten valtuutetut Raimo Heinänen ja Jaana Strandman ovat arvioineet kirjoituksissaan Mikkelin kaupunginjohtajan talousarvioesitystä ja muiden puolueiden toimintaa. Asiaan on syytä ottaa hieman kantaa.

Valtuustokauden alussa melkein kaikille oli selvää, että meillä on kaksi hoidettavaa asiaa: alijäämän kattaminen ja käyttötalouden tasapainotus. Toivottavasti tavoite on edelleen kirkkaana mielessä.

Tässä tarkoituksessa edellinen kaupunginhallitus edellytti, että virkajohto kerää kahden miljoonan euron säästölistan, joka meni lautakuntakäsittelyyn.

Yhteisymmärrystä ei kuitenkaan ole löytynyt ja lautakunnat katsoivat asiaa omista lähtökohdistaan ja niin äänestivät myös perussuomalaiset sopeutusehdotuksia vastaan.

Jo kuulemistilaisuudessa Suomenniemellä he julistivat ryhmän nimissä ääneen vastustavansa sopeutustoimia.

Meidän on turha luulla, että voimme leikata kaupungin talousarviosta seitsemän miljoonaa euroa ilman, että se näkyy palveluissa ja siten kuntalaisten elämässä. Epämääräiset heitot sieltä ja täältä saatavista miljoonista johtavat vain harhaan. Peräämme rehellisyyttä.

Meidän kaikkien pitää hyväksyä myös palvelutason lasku.

Kaupungin alijäämä on nyt 33 miljoonaa euroa ja se kasvaa 46 miljoonaan, jos vuoden 2022 talousarvioesitys toteutuu.

Alijäämän kattaminen on tehtävä viimeistään 2023 ja ainoa mahdollisuus on joku energiayhtiöjärjestely.

Alijäämällä ei ole mitään vaikutusta tuleviin valtionosuuksiin. Ne riippuvat sotemenoista ja rahoitusleikkurista, jonka VM on rakentanut soteuudistuksen rahoitusta määrittäessään.

Käyttötalouden tasapainotus vaatii meiltä toimenpiteitä, joita edellisellä valtuustokaudella on haettu kolmelle ohjelmalla. Niiden toteuttaminen on vielä kesken.

Nyt meidän kaikkien pitää olla mukana etsimässä toiminnan muutoksia ja menojen hallintaa niin, että hyväksymme tässä vaiheessa myös palvelutason laskun.

Jokainen kaupunkimme menoja kasvattava valtuustoaloite on tässä mielessä vastoin mikkeliläisten etua. Meidän tulee tarkasti arvioida toimintaamme, jotta emme samalla heikennä elinvoimaamme ja kilpailukykyämme, kun yritykset valitsevat kotipaikkaansa.

Tarvitsemme tänne työtä ja yrittäjiä. Tämä ainut on mahdollisuus verotulojen kasvattamiseen ja palveluiden parantamiseen tulevaisuudessa.

Veroprosentin osalta olemme jo katossa ja verojen korottaminen vain lisää kuilua muihin kuntiin. Meidän pitää saada uusia kaupunkilaisia ja lisää veronmaksajia. Tänne he tulevat vain työn perässä.

Mikkeli on hyvä paikka asua, vaikka joudumme tiivistämään palveluitamme. Päätöksentekoa ei voi ohjata adresseilla, ja ne antavatkin hyvää tietoa paikallisesta tilanteesta ja ihmisten toiveista.

Valtuusto on valittu pitämään palvelut toimivina ja talous kunnossa, mutta siinä emme ole onnistuneet. Kriisikunnaksi joutuminen voidaan vielä estää, mutta se vaatii vastuullista ja yksituumaista päätöksentekoa sekä palvelurakenteen kriittistä tarkastelua. Syyttely ei johda mihinkään.

Toivomme, että löydämme yhteisen tahtotilan tai ainakin enemmistön, jotta asiat voidaan viedä oikeaan suuntaan.

Armi Salo-Oksa

Pirkko Valtola

Jouko Kervinen

Eero Aho

Oskari Valtola

Kokoomuksen Mikkelin valtuustoryhmän puheenjohtajat

Olli Marjalaakso

Kokoomuksen kunnallisjärjestön puheenjohtaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka