Mielipide: Kenen asialla luottamushenkilö toimii?

Pari uutista on saanut ihmettelemään edustuksellisen demokratian heikkouksia.

Essoten budjettiehdotus on saanut tyrmäävän vastaanoton kunnissa, joiden edellytetään maksavan vuosi vuodelta kohonneet kustannukset.

Kuitenkin Essoten hallitus, joka viime kädessä vastaa kuntayhtymän toiminnasta ja taloudesta, koostuu kuntien valitsemista henkilöistä.

Sen sijaan, että he edustaisivat hallinnossa maksajien etuja, heidän roolinsa näyttää usein olevan päinvastainen. He toimivat ensisijaisesti kuntayhtymän lobbareina omissa kunnissaan.

Vastaavanlainen ilmiö on havaittavissa europarlamentaarikkojen puheissa ja toiminnassa.

Monet heistä ovat unohtaneet edustavansa suomalaisia veronmaksajia ja omaksuneet EU:n lobbarin roolin.

Sen sijaan että puuttuisivat EU:n tuhlailevaan rahankäyttöön, he korostavat kuinka tärkeää Suomelle on osallistua EU:n yhteisen velkataakan kasvattamiseen.

Suomen väitetään saavan enemmän EU:sta kuin maksamme sinne. Minkäänlaisia laskelmia näiden väitteiden tueksi ei kuitenkaan voida esittää.

Näyttää siltä, että mitä pitempään henkilö on samassa luottamustehtävässä, sitä helpommin hän erkaantuu äänestäjistään ja alkaa samaistua organisaatioon ja sen intresseihin.

Monissa poliittisissa tehtävissä edustajien toimikausia on rajoitettu. Äänestäjien soisi myös seuraavan tarkemmin edustajiensa toimintaa ja vaihtavan luottamushenkilöitä myös vaalikopissa.

Paavo Ahonen

tietokirjailija

Juva

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka