Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Lapsille terveet päiväkodit ja koulut

Useat Mikkelin kaupungin kiinteistöt ovat suunnitellun elinkaarensa loppuvaiheessa, lisäksi osassa on kiinteistönhoidon riittämättömyyden ja muutostöiden johdosta sisäilmaongelmia.

Yksi esimerkki on eteläinen alue, jossa Urheilupuiston, Moision ja Urpolan koulujen oppilaita on jouduttu siirtämään tilapäisrakennuksiin.

Jotta vuosittaisista mittavista korjausinvestoinneista ja väestötilojen kustannuksista voidaan luopua sekä saada käyttötalouteen säästöjä, päädyttiin rakentamaan noin 29 miljoonalla eurolla Urpolaan uusi 850 oppilaan koulu, joka valmistuu 2024.

Ikävää tässä on se, että joidenkin lasten koulumatkat pitenevät, eivätkä kaikki lapset sopeudu isoon kouluyksikköön.

Toinen esimerkki on Itäisellä alueella, jossa Launialan, Lähemäen ja Peitsarin päiväkoti- ja kouluratkaisu on kesken.

On ehdotettu, että itäinen aluekoulupäätös tehdään vasta 2025 sekä tässä välivaiheessa Peitsarin koulu muuttaa Lähemäen koululle ja Tikanpellon 77 lapsen päiväkotirakennuksen katto korjataan noin 150 000 eurolla.

Kaikki lapset eivät sopeudu isoon kouluyksikköön.

Kiinteistöalan virkamiesten mielestä Tikanpellon päiväkotia ei kannata korjata, sillä vuonna 1982 rakennettu päiväkoti on lähes purkukuntoinen, joten järkevää olisi rakentaa Tikanpeltoon uusi päiväkoti 1,6 miljoonalla eurolla.

Kolmas esimerkki on 2,5 miljoonalla eurolla 2011 rakennettu Ihastjärven koulu. Nyt koulutoiminta on loppunut ja koulua ollaan siirtämässä noin 2,3 miljoonan euron kustannuksella Ristiinaan korvaamaan 100 lapsen sisäilmaongelmainen, 1967 rakennettu päiväkoti.

Ihastjärven koulurakennuksen purkamisessa, uudelleen kasaamisessa ja muutostöissä piilee lisäkustannusriskejä. Kokonaan uusi Ristiinan päiväkoti maksaisi noin 3 miljoonaa euroa.

Ihastjärven koulun jatkokäyttöä, vuokraamista ja myymistä pitäisi selvittää enemmän, jotta esimerkiksi rakennuksen liikuntasali jäisi kylätoiminnan ja lähiliikunnan käyttöön.

Päätökset tehdään 13.12. kaupunginvaltuuston talousarviokäsittelyn yhteydessä.

Jarno Strengell

kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen, aluevaaliehdokas (sd.)

Mikkeli