Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Wolt pelasti seuraavankin veropäivän

Veropäivän uutisointi sai yllättävän lisän, kun lähettipalveluyhtiö Wolt myytiin Amerikkaan. Suomalaisesta alustatalouden startupista maksettava seitsemän miljardin euron hinta näkyy vuoden päästä verolistoilla monina uusina miljonääreinä.

Kyse on eräästä Suomen suurimmista yrityskaupoista kautta aikojen. Ja samalla kyse on vain seitsemän vuotta vanhasta yrityksestä, joka ei ole tehnyt vielä senttiäkään voittoa.

Moni miettii, mistä ostajat oikeastaan maksavat. Vastaus taitaa liittyä siihen, että Woltissa nähdään valtava mahdollisuus kasvuun maailman nopeasti laajenevilla lähettimarkkinoilla. Wolt itsekin toimii jo yli sadassa kaupungissa 23:ssa eri maassa.

Suomalaisittain yrityskaupan voi nähdä kahdella tavalla. Toisaalta tämä osoittaa, että Suomessa osataan luoda palveluita ja konsepteja, jotka pärjäävät kovimmissakin kilpailuissa. Toisaalta kauppa mahdollistaa surkuttelun, että menetämme taas parhaita yhtiöitämme kansainvälisille sijoittajille.

Veropäivän hengessä voidaan pohtia sitäkin, miten kauppa poikii valtiolle veroja. Wolt itse arveli tiedotteessaan, että valtio saisi noin 600 miljoonan euron verot, kun kaupassa maksuksi käyttävät ostajayhtiön osakkeet tulevat verotettaviksi.

Ja kuten vaikkapa muutaman vuoden takaisesta peliyhtiö Supercellin kaupasta muistamme, parhaassa tapauksessa uudet miljonäärit keikkuvat vielä monia vuosia parhaiden veronmaksajien listan kärkipaikoilla.

Yrittäjä ei mieti verottajan etua tai hyvinvointivaltion rahoitusta, kun hän pyörittelee liikeideaa tai miettii, miten yritystään kehittää. Verottajan ja lopulta hyvinvointivaltionkin kannalta juuri yrittäjät ja ideat ovat silti keskeisiä.

Suomi elää lopulta siitä, että täällä tuotetaan ja keksitään asioita, joista ihmiset muualla haluavat maksaa. Tämä koskee myös Mikkeliä ja Etelä-Savoa. Toivottavasti ensi vuoden veropäivänä tämänkin maakunnan listoilta löytyy vielä enemmän yritystoiminnalla eri tavoin vaurastuneita.

Katseet kääntyvät muun muassa kaupunkien elinkeinoyhtiöihin ja korkeakouluihin, joissa paljon on jo tehtykin.