Mielipide | Kuntaveron korotus olisi auttanut Mikkelin taloustalkoissa

Kristillisdemokraatit esittivät veroprosentin nostoa viime maanantaina Mikkelin kaupunginvaltuustossa.

Tässä joitakin näkemyksiä asiaan.

Tiedämme, että se oli kova esitys, jonka läpimenoon emme uskoneet. Tämä oli tiedossa ryhmien vastauksissa jo sunnuntai iltana, mutta halusimme vastuunkantoa ensi vuoden alijäämäiseen talousarvioon.

Sillä meillä on reilut 32 miljoonaa alijäämää. Jos tänä vuonna tulee kuusi miljoonaa lisää sekä tuo vuoden 2022 talousarviosta tuleva, katettavaa tulee reilut 40 miljoonaa.

Emme usko, että tuota seitsemää miljoonaa saadaan kaikkea katettua, vaikka tekisimme minkälaisen palvelurakenneleikkauksen sekä henkilöstötarkastelua.

Aika loppuu kesken. Sillä vuosi 2023 tulee pian, lisäksi Essoten palkkaharmonisointi tuo lisää.

Mielestämme veronkorotus vuodelle 2022 olisi tuonut reilut kahdeksan miljoonaa, jolla olisimme saaneet ensi vuoden talouden alijäämän nollaan.

Emme uskoneetkaan, että koko alijäämä voidaan kattaa vuoden 2023 loppuun menessä tuolla veronkorotuksella.

Ehkä joku haluaa tahattomasti ymmärtää meidän väärin, ettemme odota tarkkaa tarkastelua kaikissa kaupungin toimissa ja henkilömitoituksen suhteen.

Totta kai on myös yritettävä saada tuloja lisää, jotta tuo katettava alijäämä olisi mahdollimman pieni. Sillä tuota reilua 40 miljoonaa ei saada kyllä katetuksi ennen vuotta 2023 vai ajaudutaako kriisikunnaksi?

Ymmärän kyllä, että veronkorotus olisi voinnut lisätä muuttotappiota sekä heikentää elinvoimaa, se on lantin toinen puoli. Sillä tarvitsemme kipeästi työpaikkoja ja uusia veronmaksajia ja uskoa paremmasta huomisesta.

Toivon, että käännämme kaikki kivet ja kannot, että saamme talouden tasapainoon yhteistyöllä.

Liisa Ahonen

kaupunginvaltuutettu (kd.)

Mikkeli

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka