Mielipide | Mikkelille uusi suunta stategiatyön kautta

Kannatti katsoa Mikkelin kaupunginvaltuuston kokous 8.11. Ensimmäinen tärkeä toimi: puheenjohtaja otti otteen kokouksen johtamiseen.

Muita olivat linjaus veroäyrin laskusta, maaseutukaupunkitermin käyttö, sen toteaminen ettei nykyinen tilanne tuo vetovoimaa ja veroäyrin nosto vain heikentäisi kaupungin mielikuvaa ja aiheuttaisi lisää asukaspakoa, seitsemän miljoonan alijäämää ei tule hyväksyä ja taseen noin 50 miljoonan alijäämä on poistettava.

Ehdotan vielä lisäpanostusta muun muassa nopeampaan veroäyrin laskuun.

Alijämää ei pidä enää vuonna 2022 hyväksyä. On ihme, jos ei kaupungin yli 500 miljoonan tai kaupunkikonsernin ja tytäryhtiöiden yhteensä yli miljardin taseilla ja niihin liittyvillä toimenpidejärjestelyillä, yrityskielellä rohkeilla saneeraavilla toimilla, pystytä saamaan asioita kuntoon.

Nyt ei riitä lakisääteisten asioiden hoito. Toimien kärjen on oltava konsernin syvällinen läpikäyminen ja koko kaupunkialueen käsittävä uusi strategia.

Mikkeli on nostettava kaupunkisuunnittelussa Suomen ykkösmaaseutukaupungiksi. Sillä teemalla on uutta vetovoimaa ja elinvoimaa, joka konkretisoituu metsissä, vesistöissä, luonnossa ja turvallisessa elinympäristössä.

Mikkelin city on hyvä palvelukaupunki, lisäarvoina entiset pitäjät ja niiden asutuskeskukset, kun sinne saadaan tyydyttävät julkiset maantieliikenneyhteydet, ei supisteta enää palveluja sekä annetaan kyläkeskuksille edellytykset tehdä niiden omaa kehittämistä palvelevat strategiat.

Nyt ne on kielletty. Vain kaupungilla saa olla strategia, joka on kaukana selkosuomesta ja arkisista tavoite- ja toimenpidelähtökohdista.

Kompetenssia ei ole. Siksi muun muassa aluejohtokunnille ja niiden yhteistyöorganisaatioille on annettava vahva rooli uuden strategian luomisessa.

Mikkeli-kokonaisuudella on vetovoimaa ja kasvavaa elinvoimaa vapaa-asutuksen, matkailun ja etätyöskentelyn kautta. Niiden määrä, viipymä ja työllistämisvaikutus ovat korvanneet selvästi koko nykyisen paikallisväestön ja siihen liittyvän kassavirran laskun.

Siksi näiden segmenttien edellytyksiä on nopeasti ja aidosti analysoitava, lisäkehitettävä sekä ymmärrettävällä tavalla markkinoitava.

Tämä on tärkein, edullisin ja nopein tuloksia tuottava alueemme, kunhan kaupungin tilanne laitetaan kerralla kuntoon ja laaditaan uusi pitkän tähtäimen strategia.

Leo Laukkanen

kauppaneuvos

Mikkeli

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka