Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Horsmat kasvavat tyhjällä koulutontilla ja koululaiset parakeissa

Epäreilulta tuntuu, arvioi Mikkelin Urheilupuiston koulun rehtori tietoa Urpolaan suunnitellun uuden koulurakennuksen viivästymisestä. Arvioon on helppo yhtyä. Kymmenien opettajien ja henkilökuntaan kuuluvien sekä satojen koululaisten kannalta tieto urakkakilpailutuksesta tehdystä valituksesta onkin kohtuuton.

Urheilupuiston yläkoulun oppilaat ovat odottaneet väistötiloina toimivissa parakeissa jo kolme ja puoli vuotta. Tilat itsessään ovat toki sellaiset, että koulutyö niissä tilapäisesti hoituu. Mistään laadukkaista pysyvistä tiloista ei kuitenkaan ole kyse.

Urheilupuiston koulun lisäksi väistötiloissa uudisrakennusta odottelevat myös Moision ja Urpolan koulujen lapset. Nähtäväksi jää ehtivätkö edes nykyiset kuudesluokkalaiset kokeilemaan Urpolaan nousevan eteläisen aluekoulun tiloja.

Kaupunginhallitus hyväksyi kuukausi sitten aluekoulun urakan. Tarjouskilpailun voitti rakennusliike NCC noin 30 miljoonan euron tarjouksellaan. Kilpailussa kolmanneksi tullut Rakennusliike Lapti jätti markkinaoikeuteen valituksen, koska katsoi saaneensa tarjousten vertailussa liian vähän laatupisteitä ja muut lian paljon.

Kilpailutuksessa tarjoukset arvioitin "kokonaistaloudellisen edullisuuden" mukaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että vertailussa hinnan painotus oli 65 ja laadun 35 prosenttia. Hinnaltaan Laptin tarjous oli edullisin.

Sinällään Lapti tietysti on oikeutettu valitukseen, jos perustellusti katsoo kilpailun olleen epäreilu. Valitusoikeus on oleellinen osa kunnallista ja ylipäänsä julkista päätöksentekoa.

Kun valitusoikeutta on julkisuudessa kritisoitu, usein juuri rakentajien edustajat ovat olleet sitä mieltä, että tällaista hyviä hankkeita viivyttävää oikeutta pitäisi rajoittaa. Näin ne näkökulmat tilanteen mukaan muuttuvat.

Oppilaiden, rehtorien tai kaupunginkaan ei auta nyt muu kuin odottaa. Markkinaoikeus ottaa aikanaan kantaa siihen, onko kaupunki toiminut oikein. Siihen asti horsmat kasvavat tyhjällä koulutontilla ja koululaiset parakeissa.