Mielipide: Otavan lähipalvelukeskus täytyy säilyttää

Adressi Otavan lähipalvelukeskuksessa sijaitsevan kaupungin yhteispalvelupisteen säilyttämiseksi nykyisellä paikallaan on kerännyt kahdessa viikossa 1 242 nimeä.

Taustalla on kaupungin virkamiesjohdon talousarvioehdotukseen merkitsemä suunnitelma yhteispalvelupisteen siirtämisestä Otavan opiston tiloihin.

Tästä lähipalvelukeskuksen käyttäjät ovat eri mieltä.

Kokonaiskustannukset ja tulot laskettuna siirrosta jäisi kaupungille vuositasolla alle tuhannen euron säästö ja tyhjentyvän tilan käyttökustannukset.

Tunkua vuokralaisista ei entisen terveyskeskuksen tiloihin ole aiemminkaan ollut.

Lähipalvelukeskus on turvannut alueen palveluja jo 1990-luvulta lähtien. Se on pystynyt kehittymään kyläläisten näköiseksi palvelukeitaaksi, jota käyttävät myös Hirvensalmen, Korpikosken ja Vanhanmäen kylien asukkaat sekä mökkiläiset.

On häpeällistä vaikeuttaa haja-asutusalueilla asuvien elämää lakkauttamalla peruspalveluita.

Lähipalvelut tuovat maaseutupitäjän arkeen turvallisuutta ja helpottavat elämää.

Yhteispalvelupisteen siirto opistolle aiheuttaisi sen, että otavalaisilta loppuisivat info- ja neuvontapalvelut, täydet postipalvelut - asiakaspäätteen, ja skannaus laitteiden käyttö, ennakkoäänestyspaikka, reseptilääkkeiden tilaamismahdollisuus, verenpaineen ja sokerin mittauspiste, jalkahoito, hieronta ja muut hyvinvointipalvelut.

Iäkkäämmän väestön turvattomuus lisääntyisi ja paine muuttaa kaupungin vanhainkoteihin kasvaisi, vaikka terveyden puolesta voisi asua kotona lähipalvelujen turvin.

Otavassa asuu myös paljon lapsiperheitä, joiden elämä huonojen kulkuyhteyksien vuoksi kaupunkiin hankaloituisi entisestään. Kaikilla ei ole autoa ja Mikkelin keskustaan on yllättävän pitkä matka päästä sairaana hakemaan lääkkeitä.

Otavan viriili ja kulttuurisesti tärkeä kylätoiminta tarvitsee tuekseen yhteispalvelupistettä. Se on kyläläisiä palveleva kohtaamispaikka ja kylän sydän monella tasolla.

Palvelupisteen siirto nykytiloista kylmäasemaksi opistolle ei olisi enää matalan kynnyksen palvelua eikä todellista säästämistä.

Kaupunki ei saa näivettää Otavan mahdollisuuksia kehittyä tekemällä huonoja päätöksiä. Päinvastoin sen tulisi tukea nykyistä enemmän Otavan elinvoimaisuutta ja muuttoliikettä alueelle.

On häpeällistä vaikeuttaa haja-asutusalueilla asuvien elämää lakkauttamalla peruspalveluita. Se lisää myös ostovoiman heikentymistä ja ympäristön saastuttamista yksityisautoilun lisääntyessä ja polttoaineiden hintojen noustua yli kipurajan.

Otavan asukkaille on turvattava ihmisarvoinen elämä vauvasta vaariin, eikä ihmisten arjen hankaloittaminen lillukanvarsilla ole säästötoimena kovinkaan kestävää.

Asian toistuva esille nostaminen kaupungin talousarvioehdotuksessa Otavan kirjastotoiminnan ja nuorisotalon menetysten tavoin aiheuttaa epäluottamusta kaupungin päätöksentekoa kohtaan ja vie lähipalvelukeskuksen työntekijöiltä työrauhan.

Otavan lähipalvelukeskus täytyy säilyttää nykyisellään!

Sini Soljasalo

sosionomi (AMK), nepsy-valmentaja, Essoten valtuuston varajäsen

Otava

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka