Mielipide | Äänetön Mikkeli ei kuulu

Vuosituhannen alusta asti valmisteltu sosiaali- ja terveyshuollon uudistus käynnistyy toden teolla vuoden 2022 tammikuussa, kun aloittaville hyvinvointialueille valitaan valtuusto.

Aluevaalien äänestysaktiivisuuden ennustetaan olevan erittäin alhainen.

Siitäkin huolimatta, että tuleva aluevaltuusto tulee tekemään päätökset siitä, miten pääsemme lääkäriin tai terveydenhoitajan luokse ja kuinka äitiysneuvola- ja lastenneuvolapalvelut rakennetaan.

Myös sosiaalipalvelut ja pelastuslaitokset tulevat toimimaan aluevaltuuston ohjauksessa. Näiden lisäksi hyvinvointialueen valtuusto tekee päätökset useista muista elintärkeistä palveluista.

Edessä on siis historiallisen tärkeät vaalit, joissa kansan äänen soisi kuuluvan laajemmin kuin yksissäkään aikaisemmissa vaaleissa.

Aluevaalien paikallinen äänestysaktiivisuus ratkaisee sen, kuinka vahva edustus alueellisiin päätöksentekoelimiin Mikkelistä saadaan.

Eduskunnassa ei ole ainuttakaan mikkeliläistä kansanedustajaa.

Mitä aktiivisemmin mikkeliläiset hakeutuvat vaaliuurnille, sitä enemmän Mikkeli saa valtuutettuja valvomaan mikkeliläisten etua.

Eduskunnassa ei ole ainuttakaan mikkeliläistä kansanedustajaa. Tämä on kiistatta heijastunut kaupungin valtakunnan tason edunvalvontaan.

Puolestamme ei ole kukaan puhumassa ja siksi olemme monessa asiassa altavastaajan asemassa. Vastaavanlaiseen edunvalvonnan epäonnistumiseen ei meillä ole varaa, kun aluevaltuustoja valitaan.

Aluevaltuutetut tekevät päätöksiä koko Etelä-Savon asioista ja toimivat koko maakunnan edun eteen.

On kuitenkin selvää, että kun taloudellisen paineen alla esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluverkkoa aletaan aluevaltuustossa uudistaa, ei Mikkelin ja nykyisen Essoten alueen palvelupisteiden puolesta ole puhumassa muita kuin alueella asuvat tulevat aluevaltuutetut. Ei pidä lukkarin luulla, että pappi laulaa.

Iästä, sukupuolesta, puoluetaustasta, tai vallitsevasta sote-ähkystä huolimatta on ratkaisevan tärkeää, että mikkeliläiset käyttävät äänioikeuttaan ja Mikkeli saa aluevaltuustoon vahvan edustuksen ahkeria ja osaavia päätöksentekijöitä valvomaan etuamme.

Eero Aho

kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen (Kok.)

Mikkeli

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka