Pääkirjoitus: Paras ratkaisu on sellainen, joka syntyy

Timo Laitakari

Vatkaus Mikkelin energiaomistuksilla jatkuu yllätyksettömästi. Kaupunginhallitus päätti maanantaina laventaa vaihtoehtojen pohdintaa Suur-Savon sähkön lisäksi taas myös Etelä-Savon energiaan (Ese).

Mikkelin taseessa olevat kymmenien miljoonien alijäämät täytyy kattaa jotenkin. Riittävän suuria euromääriä löytyy vain kaupungin energiaomistuksista. Kaupunki omistaa Esen kokonaan ja noin 14 prosenttia maakunnallisesti toimivasta Suur-Savon sähköstä.

Syksyn aikana lukuisia kokouksia pitänyt energiatyöryhmä joutui huomaamaan, ettei Suur-Savon sähkön omistusten realisoiminen tai muu järjestely olekaan ihan niin helppoa kuin jotkut ehkä kuvittelivat.

Kuntaholdingin tiellä on kuntaomistajien erilaiset intressit. Ulkopuolisen sijoittajan ottaminen mukaan ei sekään ole yksinkertaista, kun Suur-Savon sähkön johto on vastahangassa. Mikkelin kaupunki on Suur-Savon sähkön suurin kuntaomistaja, mutta ei koe saavansa ääntään kuuluville yhtiössä.

Tilanne on eräänlainen patti, eikä mikään etene. Kukin pelaa omaan maaliinsa, eikä yhteistä visiota synny. Parhaan mahdollisen ratkaisun sijaan Mikkelin pitää valita sellainen, joka on toteutettavissa.

Kun Ese-omistuksen realisointia ryhdytään selvittämään, silläkin tiellä on varmasti isoja poliittisia esteitä. Erona Suur-Savon sähkö -järjestelyihin kuitenkin on, että asia on lähinnä Mikkelin käsissä, eikä vaadi uuvuttavia neuvotteluja muiden kuntien kanssa.

Vaihtoehtoina Esen osalta ovat ainakin kaukolämpöverkon myynti sekä yhtiön vähemmistöosuuden myynti joko ulkopuoliselle sijoittajalle tai Suur-Savon sähkölle.

Viiden puolueen edustajista koostuvan energiatyöryhmän toimeksiannon laajentaminen on tavallaan askel taaksepäin. Silti se on ymmärrettävä ja tarpeellinen. Jotta johonkin ratkaisuun voidaan päästä, Mikkelin uudelle valtuustolle pitää selvittää kaikki vaihtoehdot.

Kommentoi