Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Ilmastotoimilla on kiire myös Mikkelissä

Mikkelin ilmasto-ohjelmaa käsiteltiin maanantaina 22.11. kaupunginhallituksessa.

Ohjelma kokoaa yhteen toimenpiteet, joilla hillitsemme osaltamme ilmastonmuutosta ja joiden avulla saavutamme hiilineutraalin Mikkelin.

Länsi-Savon Elina Partio kävi varsin osuvasti läpi ilmastotavoitteisiin liittyvää hataruutta kirjoituksessaan (LS25.11.).

Onkin omituista, että osa luottamushenkilöistä haluaa viivyttää hiilineutraalin Mikkelin saavuttamista viidellä vuodella esitetystä, vuoteen 2035.

Ilmastonmuutoksen hillitsemisellä on kiire. Meidän kaikkien on joka tapauksessa uudistettava toimintatapojamme kestävämmiksi, ja mitä nopeammin toimimme, sitä helpompi meidän on saavuttaa ilmastokestävä Mikkeli.

Kaupunkistrategian luonnoksen mukaan olemme rohkea, edelläkävijä, osaava ja kehittyvä maakuntakeskus. Meidän on kannettava vastuumme viivyttelemättä.

Osa luottamushenkilöistä haluaa viivyttää hiilineutraalia Mikkeliä viidellä vuodella.

Meidän vihreiden mielestä Mikkelin tulisi pyrkiä muun muassa Lappeenrannan, Jyväskylän ja Seinäjoen rinnalla hiilineutraaliksi vuonna 2030.

Mikkelissä on runsaasti osaamista ja meillä on kaikki edellytykset näyttää mallia muulle seutukunnalle ja kulkea kärjessä tässäkin asiassa.

Ei kannata rinnastaa Mikkeliä tässä pieniin maaseutukuntiin vaan saman kokoluokan kaupunkeihin. Niiden kanssahan me kilpailemme esimerkiksi vetovoimassa.

Ilmastotoimien kustannuksia on penätty moneen otteeseen. On muistettava, että yhtä lailla kustannuksia tulee siitä, ettei toimita tai ei valmistauduta muutoksiin.

Toisaalta osa toimenpiteistä, kuten biokaasuun panostaminen, tuo alkuinvestointien jälkeen puhdasta tuloa ja säästöä myös rahassa.

Me arvostamme Mikkeliä, joka kehittää teknologiaa, vaurastuttaa hiilinieluja, kannustaa kiertotalouteen ja sitä myöten on myös taloudellisesti toimelias ja työllistävä.

Hiilineutraaliuden tavoitevuosi on tärkeä meidän kaikkien tulevaisuuden kannalta. On tiedossa, että edes nämä nyt asetetut valtakunnalliset ja kansainvälisetkään tavoitteet eivät tule riittämään ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen tai edes siedettävälle tasolle hidastamiseen.

Meidän Mikkelin päättäjien on jatkossa oltava vielä viisaampia, vielä taitavampia ja vielä rohkeampia tavoitteiden asettamisessa ja ennen kaikkea päätöksissämme ja teoissamme.

Toivottavasti valtuuston enemmistöstä löytyy sekä viisautta että rohkeutta, kun ilmasto-ohjelman päätavoitteen vuosiluvusta joulukuussa päätetään.

Katriina Janhunen

Heli Kauppinen

Jarmo Lautamäki

Veli Liikanen

Minna Pöntinen

Mikkelin vihreä valtuustoryhmä