Pääkirjoitus Pelastaisiko alueiden aito kilpailu maakuntien Suomen?

Suomesta pitäisi tehdä Yhdysvaltain tai Sveitsin kaltainen liittovaltio. Kiitos tästä ennakkoluulottomasta avauksesta, Elinkeinoelämän valtuuskunta!

Evan tiistaina esittämässä mallissa Suomi jaettaisiin kymmenen osavaltioon. Ne saisivat itse päättää veroista, terveydenhuollosta, teistä, toisen asteen koulutuksesta ja aluekehityksestä. Myös esimerkiksi poliisi ja vankilat kuuluisivat osavaltion hommiin.

Valtio vastaisi vain välttämättömästä yhteisestä, kuten puolustuksesta, ulkopolitiikasta, ympäristöpolitiikasta ja maahanmuutosta.

Etäisyys päivänpoliittiseen realismiin on sitä luokkaa, että utopiakin olisi passeli termi.

Tammikuussa Suomessa käydään historialliset aluevaalit. Niissä valitaan päättäjät 2023 aloittaville maakunnan laajuisille hyvinvointialueille. Evan satasivuinen raportti on suora kritiikki nyt toteutuvalle aluehallinnon uudistukselle.

Keskeiseksi ongelmiksi kirjoittajat nostavat sen, että uusilla maakunnilla on suppea tehtävä eikä lainkaan omaa rahaa. Ilman taloudellista autonomiaa on vaikea tehdä oman alueen tarpeista ja ominaispiirteistä lähteviä päätöksiä.

Laaja tehtäväkenttä ja suuri vapaus mahdollistaisivat aidon alueiden välisen kilpailun. Se taas olisi ajuri, joka takaisi systeemin tehokkuuden.

Evan raportissa esitetään perusteellisesti yksi teoreettinen malli, jolla alueuudistus Suomessa voitaisiin tehdä. Tekijät itsekin tietävät, ettei malli ole valmis ja kutsuvat sitä ajatuskokeeksi. Etäisyys päivänpoliittiseen realismiin on sitä luokkaa, että utopiakin olisi passeli termi.

Tästä huolimatta raportin ajatuksia kannattaa rauhassa pureskella. Kaikki tietävät, ettei käynnistyvä maakunnallinen sote-malli ole kehityksen päätepiste.

Hallituksen sote-uudistus tulee tarpeeseen ja korjaa joitain ongelmia. Kunhan homma on saatu käyntiin, edessä on silti uudet pohdinnat tehtävistä, rahoituksesta, ehkä rajoistakin.

Tähän keskusteluun on hyvä saada eväitä jo nyt. Ja isoistakin muutoksista pitää pystyä puhumaan.

Untamo ja Kaleva olivat kansanperineen riitaisat mahtimiehet, jotka ajoivat sukunsa tuhoisaan sotaan.

Evan kartalla Etelä-Savo muodostasi osavaltion yhdessä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan kanssa. Aluerajoihin olisi helppo takertua. Olennaisempaa on silti pohtia verkon silmäkokoa ylipäänsä. Mitä rajatummat tehtävät, sitä pienempikin alue voi toimia.

Oma hienoutensa löytyy uusien osavaltioiden nimissä. Savo-Karjalan maakuntien uutta kokonaisuutta Eva kutsuu Kalevaksi. Läntinen naapuriosavaltio eli nykyinen Keski-Suomi taas on nimetty Untamolaksi.

Kummallisilta kalskahtavien nimien juuret – ehkä mukana on pientä piruilua – löytyvät Kalevalasta. Untamo ja Kaleva olivat kansanperineen riitaisat mahtimiehet, jotka ajoivat sukunsa tuhoisaan sotaan: "Torelivat, tappelivat. Eikä voita toinen toista."

Maakuntien Suomen kannalta raportissa on oleellinen huomio: Suomesta puuttuu maaseudun visio. Keskittyminen Uudellemaalle otetaan ennalta määrättynä totuutena. Kuitenkin luonnonvarojen hyödyntämisen ja vaikkapa matkailun kannalta on välttämätöntä pitää Suomi kauttaaltaan elinkelpoisena.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka