Etelä-Savossa Essoten alueella koronatartunnat leviävät nyt sankemmin kuin aiemmin koko syksyn aikana. Jos välillä ehdittiinkin tottua kevyempään suojautumiseen ja huolettomampaan elämiseen, taas on syytä terästäytyä. Maskin käyttö, etätyöt ja turvavälit ovat hyviä tapa vähentää tartuntoja.
Rokottaminenkin on. Koronarokote vähentää merkittävästi vakavaa tautimuotoa ja riskiä kuolemaan.
Kolmas rokotekierros on Essoten alueella jo käynnissä. Kaikki 18 vuotta täyttäneet voivat saada kolmannen rokotteen, kun edellisestä rokotuksesta on kulunut vähintään viisi kuukautta.
Myös alle 12-vuotiaiden rokottaminen käynnistyy, mutta hyvin rajoitettuna. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL linjasi torstaina, että se suosittelee rokottamisen aloittamista riskiryhmiin kuuluville 5–11-vuotiaille, kunhan lapsille tarkoitettuja rokotevalmisteita saadaan maahan.
Moni odotti vieläkin kattavampaa rokotussuositusta. THL kuitenkin halusi odottaa vielä kattavampaa tietoa rokotteiden turvallisuusvaikutuksista.
Usko rokotusten hyötyihin on ollut syksyn aikana koetuksella, kun epidemia ei päättynytkään rokotuskattavuuden kasvun myötä. Se on tullut selväksi, että yli 80 prosentin kattavuuskaan ei viruksen kulkua pysäytä. Myös rokotetut voivat tautia levittää, vaikka siinäkin rokottaminen vähentää riskiä.
Yksi rokotekriitikoiden väite on ollut, että rokottaminen lisää merkittävästi muita sairauksia, jopa kuolemia. Tästä ei ole mitään näyttöä, päinvastoin: paitsi että rokote suojaa koronakuolemilta, myös rokotettujen kuolleisuus muuhun kuin koronaan on pienempää kuin rokottamattomilla.
Suomessa on vielä miljoona rokottamatonta. Toivoa sopii, että mahdollisimman moni heistä rokotteen ottaa. Etenkin vanhemman väen osalta tavoitteena pitäisi olla lähes täysi kattavuus.