Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Unohdetaan vastakkainasettelu ja otetaan maalaisjärki käyttöön

Mistä minun mielestäni hyvinvointialueessa on kyse?

Kyse on kokonaisvaltaisesta suunnittelusta ja toteutuksesta, jossa päämääränä pitäisi olla koko alueen asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen.

Jokainen edustaja edustaa Etelä-Savoa, ja on luomassa hyvinvointia koko alueelle. Miten me siihen pääsemme?

Tavoitteen pitäisi olla, ettemme aseta vastakkain julkista ja yksityistä palvelutuotantoa. Molemmille tuottamistavoille löytyy Etelä-Savossakin paikkansa.

Tärkeintä on valvoa palveluiden laatua ja henkilöstön hyvinvointia. Tärkeää on myös tukea monituottajamalleja, eikä asettaa esimerkiksi pelastustoimea ja sopimuspalokuntaa vastakkain.

Vastakkainasettelu maaseudun ja kaupungin välillä on turhauttavaa. Meidän tehtävämme on mahdollistaa, että asukkaat voivat itse valita, missä asuvat. Ei pakoteta asukkaita valitsemaan asumispaikkaa palveluita karsimalla.

Kaikkia palveluita ei voi tuottaa joko etä- tai lähipalveluna. Emme kannata ylhäältä ohjattuja määräyksiä, jotka eivät ole toimivin tapa toteuttaa palveluita Utsjoesta Hankoon. Kannatamme palveluiden käyttäjien mukaan rakennettuja palveluita.

Ei aseteta virtuaali- ja kasvotusten tapahtuvaa kohtaamista vastakkain. Pyritään ohjamaan ne asukkaat, joilla on mahdollisuus käyttää virtuaalipalveluita, digipalveluiden piiriin. Mahdollistetaan perinteiset palvelut niille asukkaille, jotka eivät pysty käyttämään digipalveluita.

Ihminen on hyvinvoinnin kokonaisuus, ei joko sosiaali- tai terveyspalveluiden käyttäjä. Julkinen puhe on pyörinyt harmillisesti vain terveyskeskuksen ympärillä, vaikka sosiaali- ja terveyspalvelut ovat hyvin laaja ja moninainen palvelukenttä.

Luotetaan toinen toisiimme, virkamiehet ja luottamushenkilöt eivät ole vastakkain, vaan molemmat pelaavat samassa joukkueessa, yhteiseen maaliin. Meillä on vain eri roolit, ja tehtävät tässä yhteisessä pelissä.

Järkevä taloudenhoito ja ihmislähtöiset palvelut eivät poissulje toisiaan. Se, että pidetään huolta taloudellisesta kantokyvystä, ei tarkoita, että oltaisiin heikentämässä palveluita. Se kuuluisa maalaisjärjen käyttö on sallittua.

Mira Ilmoniemi

aluevaaliehdokas (kok.)

Pieksämäki