Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Mikkelin keskustaa sopii tiivistää ylöspäinkin

Mikkelin kaupunki on valmistellut ydinkeskustan kortteleihin kaavamuutoksia, jotka mahdollistaisivat nykyisten rakennusten korottamisen.

Korkeiden kerrostalojen osalta puhutaan yhden tai kahden lisäkerroksen rakentamisesta nykyisten päälle. Kirkkopuiston reunalla kyse on siitä, että matalat liikesiivet korvattaisiin jopa seitsenkerroksisilla rakennuksilla. Äkkiseltään ajatus tuntuu villiltä, mutta kehittyvässä kaupungissa pitää olla tilaa tehdä uutta.

Tällä hetkellä Mikkelin keskustassa on jonkin verran vapaita tontteja, jonne kerrostaloja mahtuu rakentamaan. Kaavoituksessa pitää kuitenkin katsoa vähän pidemmälle vuosien ja kymmenienkin päähän. Jos ihmiset haluavat asua keskustassa, sitä pitää kaavoituksellakin tukea.

Keskustan tiivistäminen on järkevää politiikkaa monella tavoin. Esimerkiksi kunnallistekniikka löytyy valmiina ja asukkaille on palvelut lähellä. Toisin päin ajateltuna rakentaminen turvaa palveluille käyttäjät. Myös ympäristösyyt tukevat tällaista kehitystä. Raskasta peruskorjausta huutavissa kiinteistöissä lisärakentaminen voi olla tapa saada rahaa ja maksajia linjasaneerauksille, julkisivuremonteille ja vastaaville.

Arvorakennuksia pitää toki suojella sekä kaupunkikuvaa ja viihtyisyyttä varjella. Esimerkiksi nyt puheena olevissa kortteleissa erityiset rakennustaiteelliset arvot ovat kuitenkin sen verran piileviä, että lisärakentaminen voi tilannetta lähinnä parantaa.

Kaavoittaminen ei vielä tarkoita, että nostureita oikeasti aletaan pystyttämään. Jostain pitää myös löytyä rakennusliike, joka kohteet haluaa rakentaa. Mikkelin kokoisessa kaupungissa uudiskohteet voivat olla houkuttelevampia paitsi yhtiöille myös asunnon ostajille.

Taloyhtiöillekään päätös lisärakentamisesta ei ole yksinkertainen. Osakkaiden tarpeet ja tilanteet vaihtelevat, ja täydennysrakentaminen sisältää paljon liikkuvia muuttujia.