Pääkirjoitus Lupauksia herättävä sopu – Talven aikana mitataan Mikkelin poliitikkojen kyky kompromisseihin

Mikkelin poliittiset puolueet löysivät yhteistyön sävelen. Näin he kertoivat ja uskottavahan se on.

Kaupunginhallituksen linjauksen mukaan alijäämäinen käyttötalous korjaantuu jo ensi vuoden aikana. Tiedotustilaisuudessa poliitikot kilvan kehuivat toisiaan ja uutta yhteistyön ilmapiiriä.

Kun pohjalla oli kaupunginjohtaja Timo Halosen 6,6 miljoonaa euroa alijäämäinen esitys. kunnianhimon taso on aseteltu korkealle. Niin tietysti pitää ollakin. Talouden perustan pitää olla kunnossa, jos Mikkeli haluaa olla elinvoimainen, kukoistava maakuntakeskus, joka houkuttelee ihmisiä ja yrityksiä.

Tällä hetkellä kaupungin palvelut vievät selvästi enemmän rahaa kuin, mihin on varaa. Nopeiden toimien pitää kohdistua menoihin, mutta pidemmällä aikavälillä tulot ratkaisevat.

Kyynisesti ajateltuna tiistaina syntynyt ja isosti hehkutettu poliittinen sopu oli vain linjaus siitä, että sovitaan myöhemmin. Mitään isoja konkreettisia päätöksiä ei tehty. Päinvastoin kaupunginhallitus perui useita pieniä säästökohteita.

Optimismiinkin löytyy nyt perusteita, sillä puheet uudenlaisen yhteistyöhengen löytymisestä herättävät lupauksia. Politikoidaan vähemmän ja keskitytään enemmän asioihin. Etsitään ratkaisuja eikä hirttäydytä kynnyskysymyksiin. Siltä pohjalta haetut säästötkin on ehkä mahdollista saada toteutumaan.

7,5 miljoonaa euroa on valtava summa säästettäväksi, sillä jo kymppitonnien leikkaukset ovat aiemmin aiheuttaneet suuria kipuja. 7,5 miljoonaa on myös niin iso summa, että jokainen puolue joutuu luopumaan jostain pyhistä lehmistään.

Säästöohjelmalla on väistämättä suuret henkilöstövaikutukset, sillä kaupungin kuluista iso osa on palkkakuluja. Kouluverkkoon pitää koskea, päiväkoteihin pitää koskea, urheilupaikkoihin ja kulttuurin avustuksiin pitää koskea. Myös lentokenttä ja orkesteri noussevat keskusteluun.

Kesällä valitulla uudella valtuustolla ja kaupunginhallituksella on näytön paikka. Tänä talvena todella mitataan istumalihaksia ja kykyä luoda järkeviä kompromisseja.