Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Aluevaaleilla on väliä

Herätys. Aluevaalit eivät ole välivaalit tai yhdentekevä juttu. Niissä ratkaistaan hyvinvointipalveluiden suunta. Hyvinvointialueen lakisääteisiä tehtäviä ovat toiminnan alkaessa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestäminen.

Mistä sote-vaaleissa valitut päättäjät lopulta päättävät? Sote-vaaleissa valittava hyvinvointialueen valtuusto päättää esimerkiksi missä ja miten alueen päivystystoiminta toteutetaan, miten neuvolat toimivat ja kuinka vanhuksiamme hoidetaan. Se päättää myös terveyskeskusten sijainnista, lastensuojelun resursoinnista ja mielenterveyspalveluiden saatavuudesta.

Meillä on isot sote-haasteet, väki ikääntyy ja euroja on vähän, työvoimapula on jo tätä päivää. Miten pärjäämme jatkossa?

Minulta on kysytty millaiset sote-palvelut meillä on kymmenen vuoden kuluttua. Pelätään, että palveluja leikataan ja keskitetään. Minulla ei ole kristallipalloa, josta näkisin miten käy. Mutta jos katsotaan sote-palveluja kunnissa kymmenen vuotta taaksepäin, niin leikkauksia on jo tehty paljon useassa kunnassa. Sote-menot ovat karkaamassa hallinnasta ja kunnat ovat joutuneet leikkaamaan kaikkia palvelujaan.

Monet ehdokkaat ja puolueet lupaavat taas sitä sun tätä, vaikka ovat olleet leikkaamassa sote-palveluja: tämä ei ole kovin uskottavaa. Vain teot merkitsevät. Mitään ihmetekoja ei ole olemassa. Hyvinvointialueet ovat jo aloittaneet työnsä. Hyvinvointialueille on palkattu syksyn aikana vastuuvalmistelijoita, jotka johtavat oman kokonaisuutensa valmistelua.

Uudistuksessa sosiaali- ja terveydenhuollon painopiste siirretään erikoissairaanhoidosta perustasolle sekä ehkäisevään työhön ja varhaiseen ongelmien ehkäisyyn. Tavoitteena on myös nopeuttaa hoitoon pääsyä.

Sote-uudistus on herättänyt paljon keskustelua, puolesta ja vastaan. Olet silti sote-uudistuksesta mitä mieltä tahansa, käy äänestämässä. Vain siten voi vaikuttaa ketä aluevaltuustoihin valitaan. Ehdokkaissa ja puolueissa on eroja.

Risto Mykkänen

aluevaaliehdokas (vas.), Pieksämäki