Pääkirjoitus Jos aikoo olla edelläkävijä, ei voi tyytyä hiihtelemään perässä

Jos kertoo olevansa rohkea, mutta tekee nössöjä päätöksiä, eihän se uskottavuutta lisää. Jos maalailee tulevaisuutta johtavana ympäristöteknologian "pääkaupunkina", mutta ei pidä kiirettä omilla ympäristöteoillaan, visiot kuulostavat tyhjänpäiväisiltä.

Mikkelin kaupunginvaltuusto päätti maanantaina kaupungin strategiasta. Siihen liittyen kaupungin arvoiksi määriteltiin "reilu, rohkea ja rakentava". Yhtenä strategisena päämääränä on "kestävästi kehittyvä ja älykkäästi uudistuva Mikkeli".

Samassa kokouksessa muutamaa pykälää aikaisemmin valtuusto silti päätti lykätä kaupungin hiilineutraaliustavoitteita viidellä vuodella eteenpäin eli vuoteen 2035. Kyse on kaupungin ilmasto-ohjelman yhdestä yksityiskohdasta. Ohjelmaa on valmisteltu vuosia, ja viranhaltijoiden esitys oli vuosi 2030, jota he myös pitivät realistisena. Itse ohjelman sisällöstä valtuustossa ei ollut erimielisyyttä.

Asia muuttui kuitenkin poliittiseksi – ehkä jopa identiteettipoliittiseksi – kiistaksi. Jo kaupunginhallitus halusi tavoitevuodeksi 2035:n. Valtuuston porvariryhmien äänillä se tuli myös lopulliseksi ratkaisuksi.

Virallinen syy viiden vuoden lisäajalle oli pelko kustannuksista. Kustannuksia on tietenkin syytä vahtia, mutta samalla on hyvä muistaa, että kaikki varsinaiset investointipäätökset ja muu rahan käyttö päätetään erikseen. Ilmasto-ohjelma ei siis pakota tyhmään rahankäyttöön. Pohjimmiltaan kyse on tahdonilmauksesta.

Miksi Mikkelin sitten kannattaisi tähdätä kunnianhimoisiin ilmastotoimiin? Ilmeisin syy on, että ilmastonmuutoksen hidastamiselle on kiire.

Mikäli tämä peruste tuntuu viherhumpalta, perusteita voi etsiä vaikka niistä bio- ja eko-alkuisista elinvoimahankkeista, joita kaupunki ja maakunta ovien vuosien ajan kehitelleet. Ilmastotoimiin nimittäin liittyy myös suuria liiketoimintamahdollisuuksia.

Jos aikoo olla edelläkävijä, joka vetää puoleensa ihmisiä ja yrityksiä, ei voi hiihdellä kovin paljon muiden perässä.

Suomessa on jo kymmeniä kaupunkeja, joissa hiilineutraaliustavoite on vuodessa 2030. Mikkelin olisi pitänyt painaa kaasua eikä jarrua.