Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Palvelumaksut ovat kohtuullisia

Satu Taavitsainen (sd.) kirjoitti mielipidesivulla (LS 10.12.) palvelumaksuista. Hän antaa ymmärtää, että asiakasmaksut ja lääkemaksut kohdistuvat eläkeläisiin, työttömiin, lapsiperheisiin ja vammaisiin. Näissä kaikissa ryhmissä on kuitenkin ihmisiä, jotka ovat tuloiltaan hyvin erilaisia.

Työssäkäyvät henkilöt kyllä maksavat lääkkeensä ja muut hoitokulut ihan itse, työterveys on työnantajan maksamaa, yleensä vain lakisääteinen terveydenhoito kuuluu tähän.

Väite, ettei meillä sairasta hoideta, jos ei ole rahaa, ei pidä paikkaansa. Keneltäkään ei kysytä sairaalan ovella, onko sinulla rahaa tai oletko jättänyt sairaalalaskusi hoitamatta. Ambulanssin tilaaminen onnistuu vaikka ilman sim-korttia ja ei maksa mitään. Sairaalassa ei vain yövytä vaan se on yleensä sairaanhoitoa ja siihenkään ei rahaa kysytä samoin hammashoitoon.

Jos henkilö on pienituloinen niin näihin voi saada toimeentulotukea tai jos tulot ylittävät toimeentulotuen rajat, niin maksusopimuksen, jolloin hän maksaa maksut osissa. Jokainen hoidetaan ja jos huolehtii maksunlähettäjän kanssa miten laskunsa hoitaa niin lasku ei mene perintään.

Pitkäaikaissairailla esimerkiksi lääkkeiden omavastuu on vuodessa noin 580 euroa ja kun se tulee täyteen, niin sitten maksat loppuvuoden vain 2,50 euroa resepti. Useille tämä raja tulee täyteen jo alla puolessa vuodessa. Kuukautta kohden jaettuna kyse on noin 50 eurosta ja jos tämä on ylitsepääsemätön kulu, siihen voi hakea toimeentulotukea.

Taavitsainen kirjoittaa, että "kun lastensuojelun kautta lapsi sijoitetaan kodin ulkopuolelle, joutuvat vanhemmat maksamaan siitä satoja euroja kuukaudessa." Vanhemmat siis joutuvat maksamaan tulojensa mukaisen elatusavun määrän.

Tällä hetkellä maksut ovat kohtuullisia ja näihin voi hakea huojennusta, jos tulot eivät niihin riitä. Palvelumaksuilla kustannetaan osittain menopuolta.

Ei kaikki voi olla näin, että puhutaan ilmaisesta, kun sitä ilmaista ei ole. Sen maksaa aina joku toinen sen toisen puolesta. Joten yritetään saada tämä yhteiskunta jaloilleen, niin että kaikki pärjäävät ja jokainen yrittää parhaansa tämän yhteiskunnan puolesta. Heitä autetaan, jotka eivät itse siihen pysty.

Marita Orava

aluevaaliehdokas (ps.)

Mikkeli