Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kasvun tekijänä kielitaito

Elinvoiman rakentajina toimivat yritykset kokevat nyt laajaa osaaja- ja työvoimapulaa. Kaikille toimialoille ei ole saatavilla sopivaa työvoimaa ja yrityksien kasvu vaarantuu. Samalla vaarantuu koko Etelä-Savon elinvoiman kasvu.

Tarvitsemme osaajia. Työtätekevien osaajien saatavuutta ulkomailta tullaan tulevaisuudessa helpottamaan. Yrityksillä, joilla jo on kielitaitoa, on paremmat edellytykset löytää ja palkata osaavaa ulkomaista työvoimaa.

Yrityksistä 24 prosenttia kertoo, että kielitaidon merkitys kasvaa tulevaisuudessa, eniten teollisuudessa ja yli kymmenen työllistävissä yrityksissä. Eniten kielitaitoa tarvitaan asiakaspalvelussa (55 prosenttia), myynnissä (35) ja viestinnässä (28). Kielitaidon tarve on merkittävä myös markkinoinnissa (22) ja teknologian käyttöönotossa (16). Teknologia, tuotanto ja prosessikehitys korostuvat teollisuuden alalla. Tiedot selviävät Kantarin toteuttamasta yrittäjägallupista viime kesäkuulta.

Mikkeliin sijoittuva IB-lukio toisi meille koko Etelä-Savoon uuden korkeakouluun valmistavan opiskelupaikan, jonka kautta nuoret voivat luoda uralleen kansainvälisemmän suunnan. IB-lukio on tavallista lukiokoulutusta tavoitteellisempi ja antaa hyvät valmiudet sekä työelämään että jatko-opintoihin.

Kansainvälisen lukion tai luokkien mahdollisuuksia on syytä pohtia ja selvittää tarkoin. Tällä hetkellä nuoren, joka haluaa suorittaa lukion opintoja englanniksi, on muutettava alueelle, jossa on englanninkielistä koulutusta. Kansainvälisen lukiokoulutuksen imussa Mikkeliin muuttaisi nuoria, joille jää elinikäinen side paikkakuntaan.

Kielitaito avartaa maailmankuvaa ja tuo hyötyjä työelämään. IB-lukio voisi olla Mikkelille piristysruiske, jonka vaikutukset pidemmällä aikavälillä ovat merkittävät alueen elinvoimalle. Kielitaito avaa mahdollisuuksia!

Nina Rasola

puheenjohtaja

Heidi Loukiainen

aluejohtaja,Etelä-Savon Yrittäjät