Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Digitohtorin ohjeilla vai vastaanotolla kasvokkain?

Terveydenhuolto on digitalisoitunut voimakkaasti, eikä loppua näy. Koronapassi haetaan Omakannasta ja siellä näkyy koetulokset, määrätyt lääkkeet ja sinne voi tehdä vaikka hoitotahdon. Numeraalinen maailma Omakannassa vaatii aktiivista tiedonhakua, kun ei tiedä vaikkapa ferritiinin viitearvoja. Kovin yksin joutuu tulkitsemaan veriarvojensa tuloksia.

Moni sairaus on yksilöllinen ja vaatii myös pohdintaa, miten lääkityksen kanssa edetään. Kohtaaminen ja kuuntelu on osa hoitoa. Lääkärin vastaanotolla voi tulla mieleen kysäistä jotakin muutakin terveysasiaa tai jokin muu mieltä painava vaiva. Moni aikuinen kaipaa tutun lääkärin lämmintä vastaanottoa, sitä, että hän kysyy, mitä kuuluu tai mikä hätänä. Tuttu lääkäri on tehnyt sitä jo vuosia ja myös omalla kylällä, pienessä yksikössä, lähellä.

Moni nuori taas pohtii, kuuluuko hänen asiansa opiskelijaterveydenhuollolle, perusterveydenhuollolle vai mahdollisesti jopa työterveydelle. Eteenpäin ohjaaminen onkin näiden palveluiden parissa tyypillistä: esimerkiksi opiskelijaterveydenhuollossa saatetaan ensin ottaa yhteyttä etälääkäriin, joka onkin toisella puolella maata eikä välttämättä siksi pysty antamaan mitään apua.

Vasta tämän jälkeen saattaa päästä paikalliselle lääkärille tai hoitajalle, joka hänkin mahdollisesti ohjaa eteenpäin työntekijälle, jonka kanssa ongelmaan vasta oikeasti puututaan. Mitä tästä seuraa? Mahdollisesti pahastikin pitkittyneitä odotusaikoja ja asioiden pompottelua.

Etäyhteyksien ja paikan päällä asioiden hoitamisen välillä pallottelu pahimmillaan saattaa sekoittaa apua tarvitsevan ihmisen kokonaan – oli tämä sitten nuori tai vanha. Nuoret aikuiset eivät ole välttämättä olleet juurikaan tekemisissä terveydenhuollon kanssa. Asioiden järjestäminen itse on monille uutta, eikä oikeaa väylää asioiden hoitamiseen välttämättä löydy helposti. Tämä tuo stressiä ja pahimmillaan koko terveydenhuollosta voi tulla mörkö, jonka kanssa ei halua olla tekemisissä.

Digilääkäri tulee myös nykyään kotiin tietokoneen välityksellä. Se voi myös pelastaa tilanteita ja apua on ehkä nopeammin saatavilla, jos lääkärireissusta tulisi muuten pitkä. Jos osaat hänet vain tietokoneen tai mobiililaitteen avulla kutsua kotiisi!

Tällaisista asioista maakuntauudistuksessa on kyse. Miten turvaamme sopivat lääkäripalvelut kaikenikäisille? Riittääkö raha kasvokkain kohtaamiseen vastaanotolla? Onko mahdollisuutta saada tuttu lääkäri avuksi, ettei joka käynnillä tarvitse selostaa sairaskertomusta aina uudelleen?

Pidetään huolta siitä, että sote-uudistuksen lähtökohtana on ihminen, joka tarvitsee apua.

Tanja Hämäläinen

sosionomiopiskelija, 21 vuotta, aluevaaliehdokas (kesk.), Mikkeli

Sari Noponen

äidinkielen opettaja, 53 vuotta, aluevaaliehdokas (kesk.), Mikkeli