Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Sote-uudistukseen tarvitaan aitoa osallisuutta

Hallitus on luvannut, että uudistuva sote, pelastuspalvelut ja muut hyvinvointia rakentavat toimet luovat kokonaisuuden, jolla voimme ylläpitää hyvinvointiyhteiskuntaa ja tukea ihmisten hyvää elämää.

Lupaus pätee vain, jos suuntaamme uudistamisvoimat peruspalveluihin niin, että ihmisten oma osallisuus ja yhteisöjen vastuu niiden sisällä kasvaa.

Suurin osa sote-peruspalveluista tavoittelee ihmisten voimien ja toimintakyvyn paranemista, kykyä ottaa vastuuta elämästään, elintavoistaan ja toimeentulostaan. Meillä ihmisillä on tarve löytää elämälle mielekkyys, osallisuus ja ihmisarvo. Jokainen meistä haluaa välttää yksinäistymistä ja syrjäytymistä.

Ihmisen hyvinvointiin vaikuttaa se, miten vaivattomasti hän pystyy toimimaan arjessaan ja mikä on hänen roolinsa uudessa sote-järjestelmässä. On tuettava uudenlaista toimijuutta, jossa hauraskin ihminen jaksaa ottaa itsestään vastuuta apunaan oma tukiverkostonsa, omaiset, läheiset, järjestöt, vertaiset, yksityiset palvelut ja vapaaehtoiset. Tämä tukiverkosto on kutsuttava soten palvelupolkuihin mukaan. Ihmisten erilaiset tarpeet, toiveet ja kyvyt on otettava huomioon. Ei ole ”heitä” ja ”meitä”, ”toisia” ja ”muita”.

Soten on kohdattava vaikeassa asemassa elävät kansalaiset tasaveroisina osallistujina.

Terveys ja hyvinvointi eivät ole julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon monopoli. On kyseenalaistettava se, että ongelmia ratkaistaan synnyttämällä uusia putkipalveluja. Se on jo johtanut kriisiytymiseen esimerkkinä nuorten mielenterveyspalvelut. Terveys- ja hyvinvointierot liittyvät vahvasti osallisuuden heikkenemiseen ja syrjäytymiseen ja näiden seurauksena näköalattomuuteen, masennukseen, itsetuhoisuuteen ja riippuvuuksiin. Kohtalokkainta osallistumattomuus on nykynuorilla, joiden ongelmat some-maailman virtuaalitodellisuuksissa ovat entistä monimutkaisempia ja vaikeasti hahmottuvia.

Osallisuus edellyttää järjestöjen roolin uudelleen tarkastelua sote-uudistuksessa. Järjestöissä on kokonaisnäkemystä ihmisten auttamisessa. Eri yhdistyksissä on esimerkkejä osallistuvista palveluista, joissa kaikkien ääni kuuluu. Järjestöjen asiantuntijat tekevät täysin saumatonta yhteistyötä keskenään. Tämä osaamispääoma tulee tunnustaa julkisen kumppanina.

Tämä näkemys ei vähääkään poista sitä keskeistä periaatetta, että sote-uudistuksessa julkisen vallan selvästi rajattu ja ilmaistu kokonaisvastuu on välttämätön. Julkinen valta vaan ei selviä yksin palvelujen tuottajana ja kehittäjänä. Aito osallisuus tuotetaan monipuolisesti, monituottajamallilla kansalaisten osallisuutta kunnioittaen. On oleellista ottaa kansalaiset mukaan asioiden valmisteluun ja osaksi toimintaa.

Mali Soininen

soteasiantuntija, aluevaaliehdokas (kok.), Mikkeli