Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Numerot on nyt rinnassa – Josko kisakin kohta kuumenisi

Kuukauden päästä tiedetään, miten kävi Suomen historian ensimmäisissä aluevaaleissa. Vaalien virallinen äänestyspäivä on tammikuun 23. päivä. Eilen torstaina ehdokasasettelu vahvistettiin ja ehdokkaat saivat numeronsa.

Vaalihuumasta ei voi vieläkään puhua, vaikka toreilla ehdokkaita ja puolueiden napahenkiöitä on saattanut nähdä. Kun vielä koronarajoitukset puskevat päälle, vaalien äänestysprosentti herättää huolta.

Pelissä on isot asiat. Sillä on paljonkin väliä, millaiset päättäjät aluevaltuustoihin nousevat. Nyt luodaan puitteet sille, kuinka terveyspalvelut, sosiaalipalvelut ja pelastustoimi jatkossa hoidetaan.

Etelä-Savossa yksi mielenkiinnon aihe on, miten Mikkelin ja Savonlinnan seudun jännitteet uudella alueella elävät. Pitkältihän niissä on viime vuosina ollut kyse maakunnan kahden keskussairaalan asemasta. Jos myönteisesti ajatellaan, tilanne ei onneksi voi kovin paljon huonontua.

Uudessa mallissa koko dynamiikkaa muuttuu. Kaikkiin asioihin on lopulta löydettävissä ratkaisu: aluevaltuusto äänestää ja erimielisyydet ratkotaan enemmistön päätöksellä. Tähän saakka riitatilanteiden lopputulema on yleensä ollut, ettei tehdä mitään.

Sote-keskustelu Etelä-Savon maakunnan alueella on pyörinyt viime vuosina pitkälti keskussairaaloiden ympärillä. Toivoa sopii, että jatkossa myös lähellä olevat peruspalvelut saavat ansaitsemansa huomion. Yksi sote-uudistuksen isoista mahdollisuuksista onkin perustason palveluiden renessanssi. Aina kun asiakkaiden vaivat onnistutaan hoitamaan perustasolla, se on silkkaa säästöä kalliiseen erikoissairaanhoitoon verrattuna.

Peruspalveluihin liittyy myös yksi uudistuksen suurista peloista. Maaseutukunnissa arvuutellaan jo, mitä palveluita niihin tulevaisuudessa jää ja mitkä viedään kauemmas. Digitaalisuus voi tuoda apua palveluiden saatavuuteen, mutta aika monet vaivat vaativat ihan elävänkin ihmisien apua.

Äänestämällä voi vaikuttaa siihen, millä arvoilla ja osaamisella meidän keskeisistä peruspalveluistamme päätetään.,

timo.laitakari@lansi-savo.fi