Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kuntouttava päivätoiminta tukee kotona asumista

Mikä on paras paikka asua? No tietenkin oma koti. Ikäihmisille ja muistisairaille kotona asuminen tuo kuitenkin usein haasteita.

Huolimatta kotihoidon tärkeydestä ja sen monista tukipalveluista omaishoitajan rooli pysyy jatkossakin merkittävässä asemassa. Omaishoitaja tekee pyyteetöntä työtä usein jopa kellon ympäri seitsemänä päivänä viikossa. Omaishoitaja voi olla vielä työelämässä, jolloin näiden yhteensovittamisessa voi tulla ongelmia. Hän voi olla myös eläkkeellä ja saman ikäinen tai jopa vanhempi, kuin hoidettava.

Omaishoitajakin tarvitsee lepoa hoitaessaan lähiomaistaan. Välttämättä monikaan ei tiedä, että Essoten alaisuudessa Mikkelissä toimii Kiiskinmäen päiväkeskus. Tämän yhteydessä on Päiväpirtti muistisairaille ikäihmisille. Vastaavia paikkoja löytyy myös Anttolasta, Haukivuorelta ja niin edelleen.

Kuntouttavan päivätoiminnan tavoitteena on tukea kotona asumista mahdollisimman pitkään sekä tukea omaishoitajan jaksamista läheisensä huolenpidossa. Käytännössä Kiiskinmäen päiväkeskus tarjoaa asiakkailleen yhteisruokailun, kahvituksen sekä ulkoilua ja ryhmäviriketoimintaa. Näiden lisäksi mahdollistetaan kerran viikossa saunominen ja peseytyminen.

On todella arvokasta, että asiakkaat pääsevät tähän toimintaan. Myös yksinäiselle ikäihmiselle päiväkeskus on sosiaalinen ja virkistävä keidas viikon harmauteen.

Iäkkäille ja muistisairaille ihmisille suunnattu kuntouttava päivätoiminta ei ole ollut laissa kuntia velvoittava, sitä vastoin kuin vammaispalvelulaki erityistä tukea tarvitseville asiakkaille. Essote on kuitenkin halunnut ottaa myös iäkkäiden ja muistisairaiden päivätoiminnan piiriinsä.

Tulevalla hyvinvointialueella ei ole itsestäänselvyys, että näitä arvokkaita keitaita tulee olemaan jatkossakin. Se tulee ratkaistavaksi, kun tulevaa palveluverkostoa aletaan muodostamaan vaalien jälkeen.

Vaikka kyse on resursseista, onko meillä järkeä jättää tällainen päivätoiminta pois tai heikentää tätä, kun kysymys on myös taloudellinen?

Tulevalle hyvinvointialueelle tavoiteltavat kriteerit ovat kuitenkin säästöt ja ennaltaehkäisevä toiminta. Säästöt syntyvät ikäihmisten mahdollisimman pitkään kotona asumisesta, mikä siirtää pidemmälle mahdollisen palveluasumisen tai laitoshoidon. Toimintakyvyn ylläpitäminen on ennaltaehkäisevää toimintaa, jossa pyritään ylläpitämään ikäihmisen elämänlaatua.

Vesa Tikkanen

aluevaaliehdokas (sd.), Mikkeli