Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Poukkoilevaa ja sekavaa

Korona-aika on jatkunut Suomessa kohta kaksi vuotta. Opettelu silti jatkuu. Kun valtio päättää uusista rajoituksista, homma tuntuu yhä vain sekavalta. Hallitus viestii ensin, miettii sitten ja joutuu perumaan puheitaan. Alueilla on omat rajoituksensa. Riskit ja rajoitukset eivät aina näytä kohtaavaan.

Tapahtumajärjestäjien on vaikea varautua oikein mihinkään. Tilanteet muuttuvat nopeasti. Ajantasaista tietoa määräysten tulkinnasta joutuu odottelemaan.

Etelä-Savossa koronapassi ehti olla käytössä vain reilut kaksi viikkoa. Hallitus päätti tiistaina, ettei koronapassi voi enää olla tapa kiertää rajoituksia. Syy on sinällään looginen: jos omikron-muunnos leviää myös rokotettujen keskuudessa, ei passi ole mikään tae turvasta.

Uudet rajoitukset pistävät erilaiset tapahtumanjärjestäjät kulttuurista urheiluun ja ravintoloihin taas koville. Mikkelissäkin monet toimijat yrittivät keskiviikkona kuumeisesti miettiä, kannattaako ovet pistää kiinni kokonaan vai pitäisi sinnitellä auki rajoitetuilla yleisömäärillä.

Jäähallilla Jukurit pelaa torstaina tyhjille katsomoille. Taloudellisesti tämä merkitsee isoja menetyksiä. Koko SM-liiga kirjelmöikin jo maan hallitukselle vaatien uusia kompensaatioita.

Ravintolapuolella anniskelu pitää nyt lopettaa kello 17. Käytännössä se tarkoittaa monessa paikassa ovien pistämistä säppiin kokonaan. Osuuskauppa Suur-Savo ehti jo ennen joulua kertoa yt-neuvotteluista koko ravitsemus- ja majoitustoiminnoissaan.

Koronavirus on osoittautunut muuntautumiskykyiseksi. Vaikka rokotukset ovat edenneet, uusia tautihuippuja näyttää tulevan. Tuskin tämä nyt koettu jää viimeiseksi kerraksi, kun rajoitustoimia taas pitää kiristää.

Muuttuviin tilanteisiin reagointi on hallitukselle ja viranomaisille varmasti haastavaa. Rajoituksista kärsivien yritysten ja muiden toimijoiden kannalta olisi silti kohtuullista, että rajoitustoimet olisivat nykyistä paremmin ennakoitavissa.

Jääkiekon SM-liiga moittii hallituksen ja viranomaisten päätöksentekoa poukkoilevaksi ja viestintää epäselväksi. Ikävä kyllä johtopäätös näyttää realistiselta.