Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Sotessa on monta puolta

Etelä-Savon hyvinvointialueella kantavat vastuuta tammikuussa aluevaaleissa valitut päättäjät terveys-, sosiaali- ja pelastuspalveluista. Tämä vaatii kokonaisuuden hallintaa ja avarakatseisuutta vastattaessa niin palveluista, henkilöstöstä kuin taloudestakin.

Tärkeintä on huolellinen suunnittelu eri tahojen kanssa hyvinvointialueella. Hallinnon selkeys viestii hyvästä pohjatyöstä.

Monille sana saavutettavuus on tullut jo tutuksi, mutta miten se toimii käytännössä: osaako henkilö, jolla ei ole tietokonetta, älypuhelinta tai autoa hakeutua oikea-aikaisesti hakemaan hänelle oikeutettua palvelua.

Oma lääkäri-järjestelmää kannattaa kehittää hoidon sujuvoittamiseksi.

Osaavasta ja oikein mitoitetusta henkilöstöstä tulee huolehtia muun muassa mahdollistaen täydennyskoulutuksen, kehittää työskentely-ympäristöä sekä huolehtia riittävästä palautumisajasta.

Tiedottaminen, asiakaspalvelu ja viestintä ovat tärkeät polut asiakkaalle. Digipalveluiden ohella suora puhelinpalvelunumero on erityisen tärkeä henkilöille, joilla ei ole tietokonetta tai älypuhelinta.

Meidän hyvinvointialueellamme on paljon syrjäkylillä autottomia asukkaita, joille kulkeminen palveluihin on hankalaa. Silloin sinnitellään huolen tai vaivan kanssa ja tilanne voi pahentua tullen ajan mittaan kalliimmaksi.

Meillä toimii lastenneuvola-, kouluterveys- sekä työterveyshuollonpalvelut organisoidusti. Erityinen huoli on eläkeläisistä, työttömistä, monisairaista ja kaikista niistä, jotka jäävät em, palveluiden ulkopuolelle.

Ennaltaehkäisevä työ on niin taloudellisesti kuin asiakkaan hyvinvoinnin kannalta erittäin tärkeää. Tarvitaan elämänhallintaan neuvontaa. Kouluterveyskyselyissä nousee vahvasti esille ahdistuneisuus ja mielenterveysongelmat, joihin tulee reagoida mahdollisimman pian.

Ennaltaehkäisevää toimintaa tulee kehittää mahdollistamalla apuvälineitä, kotipalveluja ja omaishoitajien tukea korvauksineen kotona asuville.

Eri järjestöjen ja vapaaehtoistoimijoiden huomioiminen on äärimmäisen tärkeää niin talouden kuin inhimillisyyden kannalta.

Yhdessä eri tahoja kuunnellen ja järkevästi toimien saamme toimivan hyvinvointialueen!

Marita Hokkanen

aluevaaliehdokas (sd.), Mikkeli