Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Työvoimapula estää kasvun – Alueen vetovoiman pitää olla kunnossa, kun koko Suomi kilpailee osaajista

Työvoimapula on Etelä-Savossakin merkittävä kasvun ja hyvinvoinnin jarru. Yritykset eivät voi kasvaa ja kehittyä, jos osaavia tekijöitä ei löydy. Tämä saattaa olla jopa investointien este.

Muutama päivä sitten Länsi-Savo kertoi Mölnlycken jatkuvista rekrytointivaikeuksista Mikkelissä. Sama ongelma vaivaa alueen pienteollisuutta ja konepajoja. Sote-alalla lääkäreistä ja hoitajista on krooninen vaje. Samoin esimerkiksi tietyistä varhaiskasvatuksen ammattilaisista.

Koronarajoitukset ovat sotkeneet ravintola- ja majoitusalan työmarkkinoita. Jo viime kesänä monet Saimaan rannan ravintoloista ja majoitusyrityksistä kärvistelivät ongelmissa, kun ammattitaitoisia kokkeja tai vaikka tarjoilijoita ei löytynyt edes kiven alta.

Sama tilanne on akateemisesti koulutetuissa: kun maakunnan tarjonta on ohutta, katse pitää kääntää muualle, eikä muuttohaluja tänne välttämättä löydy.

Ongelmat eivät osu vain Etelä-Savoon. Koko Suomessa työvoimapula on todellisuutta. Suomen yrittäjien tuore selvitys kertoo, että melkein kahdella kolmesta työnantajayrityksestä on vaikeuksia löytää osaavaa työvoimaa.

Työvoimapulan syyt ovat moninaiset. Samaan aikaan on myös työttömyyttä, eli osin kyse on niin sanotusta kohtaannosta. Työttömiltä ei löydy sopivaa koulutusta ja kokemusta – eikä välttämättä intoakaan uuden opetteluun. Myös halu liikkua työn perässä voi olla vähissä.

Keskeinen lääke työvoiman saatavuuteen on koulutus. Mikkelin kannalta on erittäin tärkeää, että täällä toimii oppilaitoksia, joista tulee osaajia suurimmille toimialoillemme. Täällä opiskelleiden pitäminen kaupungissa on helpompaa kuin porukan houkutteleminen muualta.

Työperäistä maahanmuuttoakaan ei voida sivuuttaa. Suomalaisten määrä kääntyy laskuun, eikä tilanne korjaannu ilman siirtolaisuutta.

Paikallisesti meidän pitää panostaa alueen vetovoimaan. Kun koko Suomi kilpailee työvoimasta, Etelä-Savon ja Mikkelin seudun pitää olla houkutteleva asuinpaikka.

Jo luonnostaan monet osatekijät ovat tässä mielessä huippukunnossa. Julkisen ja yksityisen palvelutarjonnan sekä esimerkiksi verotuksen kanssa meillä on paljon tekemistä.

Timo Laitakari

timo.laitakari@lansi-savo.fi